۴
۳.۳%
۰.۰۰۲۵۳۹
۰.۰۰۲۶۲۳
۷
۲.۸%
۰.۰۰۱۰۷۲
۰.۰۰۱۱۰۳
۱۰
۲.۴%
۰.۰۰۶۶۴۰
۰.۰۰۰۶۸
۱
Y
۲.۶%
۰.۰۰۱۸۷۲
۰.۰۰۱۸۲۴
۴
۲.۸%
۰.۰۰۰۳۳۷۴
۰.۰۰۰۳۲۸
۷
۲.۵%
۰.۰۰۰۰۷۹۳۱
۰.۰۰۰۰۸۱۳
۱۰
فصل سوم: حل معکوس معادله الاستیسیته
۳-۱ مقدمه
همان طور که مشاهده شد، در فصل قبل به ارائه حل مستقیم مسائل الاستواستاتیک به روش المانهای مرزی پرداخته شد که در حل مستقیم مجهولات، مقدار ترکشنها و جا به جاییها روی مرزها بودند. در این فصل به حل معکوس معادله الاستیسیته پرداخته می شود. در حل معکوس مجهولات تغییر می کنند. به این ترتیب که مقدار جا به جاییها روی مرز خارجی معین میباشند و به دنبال حفرههایی گردیده می شود که در صورت بارگذاری دامنه، چنین جا به جاییهایی را روی مرز خارجی به دنبال داشته باشند. در طول فصل توضیحات بیشتری در مورد نحوه اجرای این حل معکوس با بهره گرفتن از روشهای بهینه سازی ارائه خواهد شد.
۳-۲ بهینه سازی و تقسیم بندی روشهای آن
در حالت کلی مسئله بهینه سازی]۲۹[ عبارتست از یافتن بردار از پارامترهای آزاد یک سیستم، به طوری که تابع مشخصی از به نام بیشینه و یا کمینه گردد. تابع فوق را تابع هدف[۳۶] میگویند.
بهینه سازی نیازمند روشی است که بتواند در کوتاهترین زمان به بهترین پاسخ دست یابد. منظور از بهترین پاسخ این است که در یک محدوده معلوم، پاسخ بهینه باشد، زیرا فضای جواب ممکن است دارای تعدادی بهینه محلی[۳۷] باشد که در محدوده بزرگی در اطراف خود، بهترین پاسخ به حساب بیایند، اما بهترین جواب، جوابی است که محدوده بهینه بودن آن به کل فضای جواب گسترش یابد.
ویژگیهایی که سبب میشوند حل مسئله بهینه سازی مشکل و حتی ناممکن شود عبارتند از:
چند وجهی بودن[۳۸]: این ویژگی به معنی وجود چند نقطه ماکزیمم محلی میباشد. شکل (۳-۱) یک تابع را با چند نقطه بیشینه محلی نشان میدهد.
شکل شماره ۳-۱: نقاط بهینۀ محلی و بهینۀ کلی]۲۹[
شرایط محدود کننده: محدودیتها، شرایط جوابهای تحقیق پذیر را مشخص می کنند.
بزرگی ابعاد فضای جواب
غیر خطی بودن
مشتق ناپذیری
توابع متغیر با زمان
روشهای مختلفی برای تقسیم بندی روشهای بهینه سازی وجود دارد که در اینجا به بیان بعضی از آنها پرداخته می شود.