در بررسی متغیر اهرم مالی حد پایین عدد ۰٫۱۹ و حد بالا ۳٫۶۴ با میانگین ۰٫۸۹ و انحراف معیار ۰٫۷۵ بدست آمده است.
در بررسی متغیر حد پایین عدد -۳٫۸۱ و حد بالا ۶٫۵۵ با میانگین ۳٫۲۸ و انحراف معیار ۱٫۶۲ یدست آمده است.
در بررسی ریسک عملیاتی (بر اساس داده های رتبه ای) حد پایین -۱۸۵٫۲۹ و حد بالا ۳۲۶٫۷۰ با میانگین -۱٫۹۴ و انحراف معیار ۱۱۸٫۱۷ بدست آمده است.
۵-۳- خلاصه یافته های استنباطی
۵-۳-۱- فرضیه اصلی اول
فرضیه: بین بازده مورد انتظار سهام و ریسک عملیاتی شرکتها رابطه معناداری وجود دارد.
برای آزمون فرضیه فوق از آزمون رگرسیون لجستیک استفاده شده است که نتایج حاکی از وجود رابطه بین بازده مورد انتظار سهام و ریسک عملیاتی است. و ۷۸٫۹ درصد از تغییرات ریسک عملیاتی توسط بازده مورد انتظار و سایر متغیرهای کمکی تبیین می شوند. ضرایب منفی بازده مورد انتظار سهام، لگاریتم طبیعی قیمت سهام ، نسبت ارزش دفتری به حقوق صاحبان سهام حاکی از این موضوع است شرکتهای که دارای ریسک عملیاتی بالاتری هستند داری بازده مورد انتظار سهام، لگاریتم طبیعی قیمت سهام و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار حقوق صاحبان سهام کمتری هستند و در مقابل دارای اهرم مالی و بازده سرمایه گذاری بیشری هستند.
۵-۳-۲- فرضیه اصلی دوم
بین نسبت دارایی های نقدی و ریسک عملیاتی شرکتها رابطه معناداری وجود دارد.
برای آزمون فرضیه فوق از آزمون رگرسیون لجستیک استفاده شده است که نتایج حاکی از وجود رابطه بین بازده مورد انتظار سهام و ریسک عملیاتی است. و ۷۸٫۲ درصد از تغییرات ریسک عملیاتی توسط نسبت دارای های نقدی و سایر متغیرهای کمکی تبیین می شوند. ضرایب منفی لگاریتم طبیعی قیمت سهام ونسبت ارزش دفتری به ارزش بازارحقوق صاحبان سهام حاکی از این موضوع است شرکتهای که دارای ریسک عملیاتی بالاتری هستند دارای لگاریتم طبیعی قیمت سهام و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار حقوق صاحبان سهام کمتری هستند و در مقابل دارای نسبت دارایی های نقدی، اهرم مالی و بازده سرمایه گذاری بیشری هستند.
۵-۳-۳- فرضیه اصلی سوم
بین نوسان پذیری قیمت سهام و ریسک عملیاتی شرکتها رابطه معناداری وجود دارد.
برای آزمون فرضیه فوق از آزمون رگرسیون لجستیک استفاده شده است که نتایج حاکی از وجود رابطه بین بازده مورد انتظار سهام و ریسک عملیاتی است. و ۷۰٫۳ درصد از تغییرات ریسک عملیاتی توسط نوسان پذیری قیمت سهام و سایر متغیرهای کمکی تبیین می شوند. ضرایب منفی نوسان پذیری قیمت سهام، لگاریتم طبیعی قیمت سهام ونسبت ارزش دفتری به ارزش بازارحقوق صاحبان سهام حاکی از این موضوع است شرکتهای که دارای ریسک عملیاتی بالاتری هستند داری نوسان پذیری قیمت سهام، لگاریتم طبیعی قیمت سهام و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار حقوق صاحبان سهام کمتری هستند و در مقابل دارای اهرم مالی و بازده سرمایه گذاری بیشری هستند.
۵-۴- بحث و نتیجه گیری
در این قسمت یافته های تحقیق با یافته های تحقیقات مشابه بحث و بررسی می گردد.
۵-۴-۱ فرضیه اول
یکی از معیارهای اساسی برای تصمیم گیری در بازار سرمایه، بازده سهام می باشد، بازده سهام خود به تنهایی دارای محتوای اطلاعاتی است و بیشتر سرمایه گذاران بالفعل و بالقه در تجزیه و تحلیل مالی و پیش بینی ها از آن استفاده می نمایند. بازده مورد مورد انتظار سهام هم به عنوان معیاری در جهت تمایل سرمایه گذاران به سرمایه گذاری در بازار سرمایه می باشد و بررسی تاثیر این متغیر بر ریسک عملیاتی در راستای پیش بیینی ورشکستگی شرکت دارای اهمیت می باشد. نتایج این تحقیق حاکی از وجود رابطه بین بازده مورد انتظار سهام و ریسک عملیاتی بر اساس ریسک ورشکستگی می باشد و نتیجه این است که شرکتهای که دارای ریسک عملیاتی بالای هستند دارای بازده مورد انتظار سهام پایین هستند در واقع می توان گفت که سرمایه گذاران انتظار بازده کمی از سهام این شرکتها دارند. ریسک ورشکستگی نشان دهنده کمبود نقدینگی شرکت می باشد و تحقیقات مشابهی همچون تحقیق باسو (۱۹۷۵) نشان داده که بین نسبت P/E و بازده سهام رابطه مثبتی وجود دارد و شرکتها با نسبت P/E بالاتر بازده بیشتری دارند. و تحقیق کینی و میان (۱۹۹۵) نشان داد که پایین بودن کیفیت سود باعث افزایش عدم تقارن اطلاعاتی و در نتیجه کاهش نقد شوندگی سهام می گردد. تحقیق بهرامی (۱۳۸۹) هم نشان داد که تغییرات ساختار سرمایه با تغییرات در نقد شوندگی سهام رابطه منفی معناداری دارد. نتیجه گیری کلی نتیجه این آزمون این فرضیه با توجه به نتایج تحقیقات مشابه حاکی از این موضوع است که شرکتهایی که در دارای ریسک ورشکستگی بالای هستند از کیفیت سود پایین و نقد شوندگی سهام پایین برخوردار هستند که نهایتاً منجر به کاهش بازده مورد انتظار سهام این شرکتها می گردد.
۵-۴-۲- فرضیه دوم
شرکتهای که در معرض ریسک ورشکستگی که معیاری برای ریسک عملیاتی است، هستند انگیزه بیشتری برای دریافت وام های بانکی و افزایش نقدینگی از طریق استقراض دارند و همین موضوع باعث افزایش نسبت دارایی های نقدی (نسبت جاری) آنها می و به تبع آن اهرم مالی و بازده سرمایه گذاری بیشتری هم خواهند داشت. نتایج این تحقیق نشان می دهد که شرکتها با ریسک ورشکستگی بالا دارای نسبت دارایی های نقدی، اهرم مالی و بازده سرمایه گذاری بیشتری هستند. تحقیق سعیدی و دادار (۱۳۸۸) به بررسی رابطه نقد شوندگی سهام با توجه به وقفه های معاملاتی پرداخته اند که نتایج حاکی از وجود رابطه مثبت بین نقدشوندگی سهام و در وقفه های زمانی گذشته تایید شده و وارن و همکاران (۲۰۰۶) هم به این نتیجه رسیده اند که افزایش کیفیت سود حسابداری در جذب سرمایه گذار و ایجاد اطمینان تاثیر مثبت دارد. با توجه به نتایج تحقیات انجام شده و نتایج این تحقیق می توان اینکه نتیجه گیری کرد که شرکتهای با ریسک عملیاتی بالا دارای نسبت دارای های نقدی بالا هستند چون انگیزه افزایش سود ازطریق استقراض و سرمایه گذاری آن در بخش های زود بازده را دارند.
۵-۴-۳- فرضیه سوم
یکى از مهمترین عواملى که قیمت هر اختیار معامله بدان وابسته است. نوسانپذیرى قیمت ورقه بهاءدار مربوطه است. با ثابت در نظر گرفتن سایر عوامل، هر چه احتمال بازدهى ورقه بهاءدار بیشتر باشد، اختیار معامله موردنظر از قیمت بالاترى برخوردار خواهد گردید. هر چه نوسانپذیرى قیمت ورقه بهاءدار مربوطه (مثلاً سهام) بیشتر باشد، خط قیمت بازار بالاتر خواهد بود. برعکس چنانچه احتمال اینکه سهم مزبور بازدهى قابل توجه داشته باشد، کمتر گردد اختیار معامله داراى قیمت کمترى خواهد شد و خط قیمت بازار به پائینترین مرز خود (قیمت اختیار معامله) نزدیکتر خواهد بود. نتایج این تحقیق حاکی از این موضوع است که شرکتهای با ریسک عملیاتی بالا دارای نوسان پذیری قیمت سهام کمتری هستند و دلیل آن هم نبود انگیزه سرمایه گذاران برای سرمایه گذاری در سهام این شرکتها می باشد و لذا همین امر منجر به کم رونق بودن خرید و فروش سهام این شرکتها در بازار سرمایه است که یک نشانه مهم بر وجود توقف معاملاتی شرکتها در بورس می باشد که تحقیق جلال دوست آشنا (۱۳۸۴) نشان داد که گردش سهام و نوسان پذیری بازده سهام با اعمال توقف معاملات افزایش می یابد و فرایند کشف قیمت بعد از اعمال توقف معاملات در بورس اوراق بهادار صورت می گیرد و کیم و همکاران (۲۰۰۸) عملکرد توقف موقت معاملات در مقایسه با حد نوسان پذیری قیمت را در بورس اسپانیا مورد مطالعه قرار دادند و به این نتیجه رسیداند که توقف موقت معاملاتی، شکاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش را کاهش و عمق معاملات را در حد نوسان قیمت افزایش می دهد. نتیجه گیری کلی از نتیجه آزمون این فرضیه را می توان اینگونه بیان کرد که شرکتهای که دارای ریسک عملیاتی بالا و به تبع آن ریسک ورشکستگی بالای دارند با ایجاد توقف معاملاتی در بازار بورس اوراق بهادار سهام آنها به قیمت واقعی نزدیک می شود. و به وضعیت نوسان پذیری پایین می رسند.
۵-۵- پیشنهادات
با توجه به نتایج و یافته های بدست آمده پیشنهاداتی بر اساس یافته های تحقیق و پیشنهاد به پژوهشگران آتی ارائه می گردد.
۵-۵-۱- پیشنهادات حاصل از یافته های پژوهش
با توجه به اینکه این مطالعه یک مطالعه تجربی است و به دنبال بررسی وجود رابطه ریسک عملیاتی و نسبت نقدی دارایی، نوسان پذیری قیمت سهام و یازده مورد انتظار سهام می باشد، پیشنهاداتی در راستای کاهش ریسک عملیاتی شرکتها جهت افزایش بازده های سهام در بازار بورس اوراق بهادار به شرح ذیل ارائه می گردد.
۱- شرکتهای باید در شرایط وجود ریسک عملیاتی اقدام به بهبود فرایند کسب و کار و افزایش بهره وری با بهره گرفتن از روش های تعالی سازمانی، افزایش کنترل های داخلی، نمایند.
۲- شرکتها باید برنامه راهبردی در راستای مدیریت و نظارت بر ریسک عملیاتی تهیه نمایند.
۳- شرکتها باید در راستای کاهش ریسک عملیاتی روش های مدیریت و نظارت خود را با توجه به شرایط تغییر دهند.
۴- شرکتها باید مدیریت هزینه را براساس راهبردهای سرمایه گذاری بصورت کارا انجام دهند.
۵-۵-۲- پیشنهاد به پژوهشگران آتی
۱- پیشنهاد می شود از شاخص های دیگر ریسک عملیاتی در تحقیقات بعدی استفاده شود.
۲- پیشنهاد می شود در صنایع دیگر هم این مطالعه انجام پذیرد.
۳- پیشنهاد می شود تاثیر توقف معاملاتی بر ریسک عملیاتی بررسی گردد.
۴- پیشنهاد می شود از شاخص های نقد شوندگی سهام در تحقیقات بعدی استفاده گردد.
۵-۶- محدودیت های تحقیق
محدودیتهای این تحقیق را می توان به شرح زیر خلاصه نمود:
۱- با توجه به محدود بودن نمونه آماری به شرکتهای پذیرفته شده بورس ارواق بهادار تهران که در صنعت فلزات اساسی فعالیت داشته اند و سال مالی آنها منتهی به پایان اسفنده بوده تسری نتایج به سایر شرکتها بایستی احتیاط انجام پذیرد.
۲-اثرات ناشی از تفاوت درروش اندازه گیری و گزارش رویداد های مالی ممکن است بر نتایج تاثیر بگذارد که تعدیل ازاین بابت به دلیل عدم دسترسی به اطلاعات صورت گرفته است.
۳- مستثنی کردن شرکت ها در صنایع مالی ، بیمه و بانکداری ، قدرت تعمیم پذیری این تحقیق را کاهش می دهد
خلاصه فصل
دراین فصل ابتدا خلاصه نتایج تحقیق توصیفی واستنباطی رابررسی کردیم وسپس به بررسی فرضیه ها پرداخته ودرادمه به بحث ونتیجه گیری هرکدام ازفرضیه ها واینکه درپیشینه تحقیق درفصل دوم چه کسانی به این نتایج دست یافته اند بررسی کردیم ودرنهایت پیشنهادات ومحدویت های تحقیق رابررسی کردیم .
منابع فارسی:
۱-اسماعیلی ، رضا ، فرزین وش ، اسداله، (۱۳۷۸) تحلیل ریسک و بازده سهام شرکت های سرمایه گذاری در بورس تهران ، مجله تحقیقات اقتصادی شماره ۵۵ از ۱ تا ۲۶
۲- ابزری مهدی، صمدی سعید ، تیموری هادی ، (۱۳۸۷) بررسی عوامل موثر بر ریسک و قبازده سرمایه گذاری در محصولات مالی ، جستارهای اقتصادی ، ص ۱۲۳ – ۱۴۹
۳- ایزدی نیا ناصر ، رامشد منیژه (۱۳۹۰) نقش ویژگی های معاملات سهام بر نقد شوندگی سهام در بورس اوراق بهادار تهران ، مجله پیشرفت های حسابداری شماره ۳ ، ص ۱ تا ۲۷
بررسی تاثیربازده مورد انتظار سهام، نسبت دارایی های نقدی و،نوسان پذیری قیمت سهام ...