شکل (۳-۸): ارتعاشات چند قطبی هستهها، ارتعاش چارقطبی، هشت قطبی و شانزده قطبی.
دورانهای هستهای
حرکت دورانی را تنها در هستههایی میتوان مشاهده کرد که شکل تعادل غیر کروی دارند. این هستهها را که ممکن است تغیر شکل زیادی به نسبت شکل کروی در آنها رخ داده باشد، غالباً هستههای تغیر شکل یافته میگویند. این گونه هستهها در گسترههای جرمی و دیده میشوند. شکل عمومی این نوع هستهها به صورت یک بیضیوار دوار است شکل (۳-۹)، میتوان نشان داد که سطح آنها با معادله زیر توصیف می شود.
(۳-۲۷)
چون این معادله مستقل از است، هسته دارای تقارن استوانهای است. رابطه بین پارامتر تغییر شکل و خروج از مرکز بیضی به صورت زیر است.
(۳-۲۸)
که در آن اختلاف طول محورهای بزرگ و کوچک بیضی است. معمولاً شعاع متوسط هسته را به صورت در نظر میگیرند که چندان دقیق نیست. چون حجم هستهای که با معادله (۳-۲۷) توصیف می شود کاملاً برابر نمی شود، تقریب حاضر دقت زیادی ندارد. محور تقارن معادله (۳-۲۷) محور مرجعی است که زاویه نسبت به آن تعریف می شود. هنگامی که باشد، هسته به صورت یک بیضیوار کشیده و طویل است؛ و هنگامی که باشد، هسته به شکل یک بیضیوار پخت و پهن در می آید.
انرژی جنبشی یک جسم دوار به صورت است، که در آن گشتاور لختی جسم است. این مقدار انرژی را میتوان بر حسب تکانه زاویهای به صورت نوشت. اگر مقادیر کوانتوم مکانیکی را در نظر بگیریم و عدد کوانتومی تکانه زاویهای را با I نشان دهیم، بنابر مکانیک کوانتومی انرژی جسم دوار چنین می شود.
(۳-۲۹)
افزایش انرژی دورانی هسته با افزایش عدد کوانتومی I متناظر است؛ و از توالی حالتهای برانگیخته هسته یک نوار دورانی به وجود می آید. (حالتهای برانگیخته در مولکولها هم نوار دورانی تشکیل می دهند که در این مورد دوران مولکول حول مرکز جرم آن خواهد بود.) حالت پایه یک هسته z زوج و N زوج، همیشه حالت است و تقارن آینهای هسته در این مورد خاص باعث می شود که تمامی حالتهای دورانی به مقادیر زوج Iمحدود شوند. بنابراین، توالی حالتها چنین خواهد شد.
و همین طور تا آخر. با مقایسه این مقادیر انرژی با مقادیر مشاهده شده سازگاری خوبی مشاهده می شود، بخصوص نسبت که از این طریق برابر با به دست می آید که با مقدار تجربی مطابقت دارد. همچنین مقادیر گشتاورهای دوقطبی و چارقطبی که از این طریق محاسبه شده با مقادیر تجربی سازگاری دارد [۲۶ و ۳۳].
شکل (۳-۹): شکل تغییر شکل یافته هستهها، یک بیضیوار پخت.
۳-۶- مدل شبه کوارکی هسته
در مدل ساختار جمعی هستهها، هسته همانند یک جسم واحد در نظر گرفته شده، مانند یک قطره مایع، بعضی از خواص هستهها نیز بر اساس همین فرض استخراج شده است، که در قسمت های قبلی بیان شدند. از طرفی در مدل پوستهای اجزاء تشکیل دهنده هستهها یعنی پروتونها و نوترونها نیز در نظر گرفته شده است. این مدل با در نظر گرفتن برهمکنش هستهای بین نوکلئونها در توجیه بعضی خواص هستهای به خوبی موفق بوده است. مدل گاز فرمی که در ابتدای این فصل معرفی شده است، حالت بسیار ساده شدهای است که جایگزین هسته شده است، این مدل گر چه در توجیه خواص هستهای چندان موفق نبوده ولی به هر حال در توجیه برخی خواص موفقیتهای داشته است.
در مدل شبه کوارکی علاوه بر اینکه پروتونها و نوترونها را در تشکیل هستهها در نظر میگیرد، کوارکهای سازنده نوکلئونها را نیز در نظر میگیرد. با توجه به نزدیکی بسیار زیاد نوکلئونها در هستهها، قطعاً کوارکهای سازنده آنها نیروی شدیدی به همدیگر وارد میسازند، که باعث می شود نوکئلونها، به صورت لحظهای هم که باشد، فروپاشیده شوند و سپس نوکلئونهای جدید تشکیل گردند. این پروسه می تواند مکرراً در هسته در حال اتفاق باشد. گرچه در این شرایط محیط هسته را نمی توان یک محیط با کوارکهای آزاد در نظر گرفت. با این حال فرض می شود که هسته را با تقریب بتوان یک محیط کوارکی در نظر گرفت که شدیداً با هم برهمکنش دارند. گرچه در این مدل نظریه واحدی که بتواند بعضی از خواص هسته را یکجا ارائه دهد وجود ندارد، با این حال با بهره گرفتن از این مدل میتوان اعداد جادویی هسته را به صورت غیر دینامیک باز تولید کرد. در این مدل فرمولی برای انرژی بستگی هستهها ارائه شده که همزمان هم کوارکهای سازنده هسته و هم نوکلئونهای سازنده هسته در نظر گرفته است. انرژی بستگی به ازای هر نوکلئون تقریباً مقداری ثابت، حدود است. با در نظر گرفتن تعداد پیوندهای کوارکی که در هسته وجود دارد، انرژی بستگی به ازای هر پیوند تقریباً ثابت و برابر با به دست می آید. با بهبود رابطه انرژی بستگی مبتنی بر مدل شبه کوارکی میتوان سهمیهای جرم را نیز استخراج کرد. با بهره گرفتن از ساخنار کوارکی دوترون میتوان گشتاور دو قطبی مغناطیسی را به دست آورد، که سازگاری خوبی با مقدار اندازه گیری شده دارد. با بهره گرفتن از این مدل میتوان توضیحی بر نسبت پروتونها و نوترونها در هستههای پایدار موجود در طبیعت ارائه داد. مواردی که در اینجا شمرده شدند در ادامه این فصل و دو فصل آینده به صورت مبسوط آورده شده اند.
۳-۶-۱- پلاسمای کوارک- گلوئونی و سرچشمه اعداد جادویی
در فیزیک هستهای، یک عدد جادویی تعداد نوکلئونهایی (پروتونها و نوترونها) است که درون پوستههای کامل مربوط به هستههای اتمی قرار میگیرند. این اعداد و وجود آنها اولین بار توسط السیسر[۲۹] در سال ۱۹۳۳ [۳۴] مورد توجه قرار گرفته است. چیزی که باعث جادویی بودن این اعداد می شود، خواصی است که هستههایی با این تعداد پروتونها و نوترونها دارا میباشند. از مهمترین این خواص میتوان به این نکات اشاره نمود: پایداری هستههای جادویی، فراوانی بیشتر هستههای جادویی در عالم.
این مدل فرض بر این دارد که در محیط ترمودینامیکی پلاسمای کوارک– گلوئونی، کوارکهای تقریباً مجزا سعی در تشکیل نوکلئونها دارند؛ و اگر بپذیریم که تعادل و پایداری هر سیستم ترمودینامیکی در بیشینه بینظمی و بیشترین مقدار ترکیبها رخ می دهد، آنگاه با در نظر گرفتن سیستمهای جداگانه ای شامل یک کوارک مرکزی و تعداد ۲، ۳، ،۴ ،۵ ،۶ ،۷ و نهایتاً ۸ کوارک اطراف به حالتهای بیشینهای برابر با اعداد جادویی میرسیم [۳۵ و ۳۶]. اگر پلاسمای کوارک- گلوئونی را به عنوان یک محیط ترمودینامیکی فرض نماییم، بایستی تحقیق نمود این محیط ترمودینامیکی که همانند هر محیط دیگر از این نوع به سمت بیشینه بینظمی پیش میرود، چگونه به تعادل نزدیک می شود. حالت ترمودینامیکی از کوارکها را در نظر میگیریم که این کوارکها تقریباً آزادانه در حال حرکت میباشند. اگر دقیقتر به محیط پلاسمای کوارک- گلوئونی نگاه کنیم، میبینیم که در سوپ کوارک– گلوئونی آزادی محض وجود ندارد.
q
q
q
q
q
q
q
q
q
شکل (۳-۱۰): محیط یک پلاسمای کوارک- گلوئونی
در شکل (۳-۱۰) یک محیط پلاسمای کوارک– گلوئونی فرضی رسم شده است، که کوارکها همانند ذرات یک گاز ایدهال در فضا پراکندهاند. در این محیط فرضی یک کوارک را در نظر بگیرید که جهت تشکیل یک پروتون یا نوترون تلاش می کند. هر کوارک با گیرانداختن دو کوارک دیگر تشکیل یک نوکلئون میدهد. در این فضای رقابتی میان کوارکها حالات مختلفی از تشکیل یک نوکلئون می تواند روی دهد. به عنوان مثال به شکل (۳-۱۱) توجه کنید.
u
q
q
q
q
q
q
q
q
q
q
q
q
q
q
q
q
شکل (۳-۱۱): شبکه مکعبی پلاسمای کوارک– گلوئونی [۳۶]
در این شکل کوارکها همانند یک محیط شبکه ای در اطراف یکدیگر قرار دارند. کوارک u مرکزی برای تشکیل یک نوترون در حال تلاش است، و برای این امر بایستی دو کوارک d را گیر اندازد. اگر چنین فرض کنیم که از تمام کوارکهای اطراف این کوارک u دو کوارک d باشد، آنگاه رقابت دو کوارک رقابت سادهای است. در نگاه اول یک حالت ممکن بیشتر وجود ندارد و آن هم حالت است. در نگاه دقیق تر دو حالت وجود دارد، یعنی u قرمز به همراه آبی و سبز یا u قرمز به همراه سبز و آبی. پس دو حالت به دست می آید. حال شرایطی را در نظر بگیرید که ۳ کوارک d در اطراف کوارک u جهت پیوند با آن رقابت کنند. در چنین شرایطی ترکیبات ممکن عبارتند از: ud1d2، ud1d3 و ud2d3. اگر رنگ کوارکها را نیز منظور کنیم ۶ حالت ممکن به وجود می آید که این شش حالت با دو حالت قبل روی هم ۸ حالت را نشان می دهند. ذکر این نکته ضروری است که هر کدام از حالتها می تواند تشکیل یک نوکلئون بدهد ولی حداکثر حالاتی که می تواند با ۳ کوارک اتفاق بیفتد ۸ حالت است. مشابه حالت ۳ کوارکی عدد به دست آمده برای حالت ۴ کوارکی برابر ۲۰ میباشد. با در نظر گرفتن ۵ کوارک d اطراف کوارک مرکزی با استدلالی مشابه استدلال بالا ۲۰ حالت جدید به دست خواهد آمد که با مجموع قبلی عدد ۴۰ برای عدد جادویی بعدی به دست خواهد آمد، در حالی که عدد جادویی بعدی برابر ۲۸ است. از آنجا که شرایط محیط کوارک– گلوئونی بیشتر به یک سوپ کوارک– گلوئونی شبیه است، مطابق تلاش های صورت گرفته در نظریه کرومودینامیک کوانتومی شبکه ای، این امر تقریباً محرز است که نیروی جاذبه بین کوارکها کاملاً از بین نمیرود. بنابراین اگر هر کوارک d (اطراف u مرکزی) را نزدیک به کوارکهای دیگر فرض کنیم، آنگاه به عنوان مثال اگر کوارک توسط u جذب شود. ناگزیر کوارک پنجمی که بیشترین نیروی جاذبه با را دارد و نام آن را می گذاریم، وارد کار می شود که آن را کوارک “تحمیل شده” مینامیم. پس هر ۴ کوارک d هنگام جذب توسط کوارک u مرکزی میتوانند کوارکی را در سطحی فراتر از کوارکهای اولیه به واسطه فاصله نزدیک و یا اینکه باز نشدگی کامل از هم، به سیستم تحمیل نمایند، که این حالت جدید را چنین می نویسیم:
که به همراه رنگهای مختلف آن ۸ حالت جدید به وجود می آید. این ۸ حالت و ۲۰ حالت قبل جمعاً ۲۸ حالت در اختیار ما میگذارد. به طور مشابه برای ۵، ۶ و ۷ کوارک d اعداد ۵۰، ۸۲ و ۱۲۶ و نهایتاً با ۸ کوارک عدد ۱۸۴ به دست می آید. شواهدی مبنی بر وجود چنین عدد جادویی وجود دارد [۳۷ و ۳۸]. به منظور به دست آوردن اعداد جادویی بالاتر، باید شبکه های هندسی دیگری را در نظر گرفت و یا اینکه علاوه بر در نظر گرفتن کوارکهای سطح اول و دوم، کوارکهای سطح سوم را نیز در نظر گرفت.
۳-۶-۳- محاسبه انرژی بستگی به ازای هر پیوند کوارکی بین نوکلئونها