ایران
نقش تحریفات موقت حسابداری در کاهش پایداری اقلام تعهدی
ایداری جزء تعهدی سود از جزء نقدی آن کمتر است
دستگیر و رستگار
۱۳۹۰
ایران
رابطه بین کیفیت سودو بازده سهام با کیفیت اقلام تعهدی
کیفیت سود (پایداری سود) با کیفیت اقلام تعهدی رابطه مستقیم دارد؛ ضمن اینکه با کاهش کیفیت اقلام تعهدی و افزایش اندازه اقلام تعهدی بازده سهام افزایش می یابد.
۲-۲-۱۰) خلاصه فصل و مبنای نظری ارتباط بین متغیرها
اگرچه هدف جدیدگزارشگری مالی ارائه اطلاعات در مورد جریانهای نقدی آتی است که در ارزیابی قیمت و تعیین ارزش ذاتی سهام مورد استفاده قرارمی گیرد، ولی این بدان مفهوم نمی باشد که روش حسابداری نقدی بهتراز روش تعهدی، این هدف را برآورده می سازد. سایت استانداردهای حسابداری در این باره چنین می گوید:
اطلاعات در باره سود شرکت براساس حسابداری تعهدی، معمولا” توانایی فعلی و مداوم شرکت را در کسب جریان های نقدی، نسبت به اطلاعاتی که به جنبه های مالی دریافت و پرداخت محدود می شود، بهترمشخص می نماید. به عبارت دیگر، تاکید اصلی گزارشگری مالی، ارائه اطلاعات درباره سود و اجزای آن است. هیات استانداردهای حسابداری مالی ماهیت و علت استفاده از حسابداری تعهدی را این گونه بیان می کند: حسابداری تعهدی از اقلام تعهدی، انتقالی و رویه های تخصیص استفاده می کند و هدفش این است که درآمدها، هزینه ها، سودها و زیان ها را به یک دوره خاص مربوط کند تا بتواند انعکاس صحیحی از عملکرد موسسه در آن دوره داشته باشد، به جای آنکه صرفا” یکسری دریافت ها و پرداخت های نقدی را لیست نماید. بنابر این شناسایی درآمدها، هزینه ها، سودها و زیان ها و افزایش و کاهش در دارایی ها و بدهی ها (شامل تطابق درآمدها وهزینه ها،تخصیص واستهلاک) از لازمه های وجودی استفاده از حسابداری تعهدی برای اندازه گیری عملکرد واحد تجاری هستند.حسابداری تعهدی تلاش می کند که تاثیرات مالی معاملات، وقایع و شرایطی را که دارای پیا مدهای نقدی هستند در دوره هایی ثبت کند که آن معاملات، وقایع و شرایط رخ داده اند، نه در دوره هایی که وجه نقد مربوط به آنها توسط موسسه دریافت یا پرداخت شده است.براساس دلایلی نظیر موارد فوق دی چاو و اسکینر[۸۱](۲۰۰۴) نتیجه گیری می نمایند که هدف اصلی حسابداری تعهدی کمک به سرمایه گذاران در جهت ارزیابی عملکرد اقتصادی واحد تجاری در طول یک دوره خاص با بهره گرفتن از یکسری اصول حسابداری پایه مانند شناسایی درآمد و تطابق هزینه است. مدارکی وجود دارد که به عنوان نتیجه فرایند تعهدی، سودها اطلاعات بهتری در مورد عملکرد اقتصادی موسسه نسبت به جریان های نقدی ارائه می کنند (جنکینز و همکاران[۸۲]،۲۰۰۸). از دیدگاه استفاده کنندگان از اطلاعات مالی، سود حسابداری، یکی از مهمترین ارقام گزارش شده توسط شرکتها می باشد. شواهد نظری وتجربی پیشین این رقم رامتشکل از دو بخش نقدی وتعهدی می دانند. ریچاردسون و همکاران (۲۰۰۵) نشان دادند که افزایش انحراف در اندازه گیری اقلام تعهدی موجب انحراف در ضریب پایداری اقلام تعهدی در مقایسه با ضریب پایداری جریان نقدی می شود. همچنین، اصول پذیرفته شده حسابداری در برخی از روشها انعطاف پذیری زیادی دارد که بطور بالقوه باعث می شود مدیران برآوردهای حسابداری را مبتنی بر قضاوت های شخصی خود انجام دهند. این انعطاف پذیری، ممکن است بر قابیلت اعتماد اقلام تعهدی و به تبع آن پایداری این اقلام در دوره های متوالی تاثیرگذار باشد.
گول و تاکور[۸۳](۲۰۰۳) به این نتیجه رسیدند که اکثریت سرمایه گذاران، در سررسیدهای آتی نیاز به نقدینگی دارندومجبور هستند سهام خود را به فروش برسانند. آنها دریافتندزمانی که تغییرپذیری جریان های نقدی و به تبع آن ناپایداری سودهای گزارش شده بالاست؛ زیان موردانتظار برای سهامدارانی که برای دسترسی به نقدینگی سهام خود را می فروشند، بیشتر خواهد بود. با توجه به مباحث فوق، به نظر می رسد که بازار سرمایه، پایداری جنبه های مختلف اقلام تعهدی را به شیوه های متفاوتی برآورد کند و بین آن با پایداری جریان نقدی به طور بالقوه تفاوت معنادار وجود داشته باشد.
فصل سوم
روش شناسی پژوهش
۳-۱) مقدمه
روش شناخت علمی یا همان روش پژوهش علمی مجموعه ای از قواعد، ابزارها و راه های معتبر و نظام یافته برای بررسی واقعیت ها، کشف مجهولات و دستیابی به راه حل مشکلات است. باید توجه داشت که از آنجایی که پدیده ها و رویدادهای مورد مطالعه از تنوع زیادی برخوردارند و از طرفی شرایط جوامع آماری، متفاوت از یکدیگر است؛ روش های پژوهش نیز متفاوتند. این بدان معنی است که شناخت هر پدیده ای، روش های علمی خاصی را می طلبد.
موضوع ونوع هر پژوهشی، روش و متدولوژی آن پژوهش را مشخص می کند. موضوع پژوهش حاضر ارزیابی مقایسه ای ضریب پایداری جنبه های مختلف اقلام تعهدی باضریب پایداری جریان نقدی شرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادار تهران می باشد. در فصل حاضر روش پژوهش مرتبط با موضوع مذکور ارائه می شود. برای این کارابتدا فرضیات پژوهش تدوین شده وروش پژوهش بیان می شود. سپس متغیرهای پژوهش و نحوه محاسبه آنها تشریح می شود و آنگاه نحوه جمع آوری داده ها و اطلاعات و روش آزمون فرضیات وروش بررسی سوال پژوهش تشریح می گردد.همچنین در خصوص روش های آماری مورد استفاده در تجزیه و تحلیل داده ها در پایان فصل بحث می شود.
۳-۲) روش پژوهش
روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. توصیفی به این دلیل که هدف آن توصیف کردن شرایط یا پدیده های مورد بررسی است و برای شناخت بیشتر شرایط موجود است و همبستگی به دلیل اینکه در این پژوهش رابطه بین متغیرها موردنظر است. پژوهش حاضر به بررسی روابط بین متغیرها پرداخته و در پی اثبات وجود این رابطه در شرایط کنونی براساس داده های تاریخی است. بنابراین می توان آن را از نوع پس رویدادی طبقه بندی نمود. در اینگونه پژوهشها، محقق به بررسی (رابطه بین متغیر وابسته و متغیر مستقل) پس از وقوع می پردازد.این پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی است و نتایج آن در جهت تبیین راهکارهای گزارشگری مالی قابل استفاده است. پژوهش حاضر، به لحاظ گردآوری داده ها، توصیفی است و داده های موردنیاز برای آزمون فرضیات، تاریخی هستند.
۳-۳) جامعه آماری پژوهش
جامعه آماری پژوهش را کلیه شرکتهای پذیرفته شده در بازار بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می دهد. در این پژوهش از داده های مالی طبقه بندی شده و حسابرسی شده شرکتهای فعال پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران استفاده شده است.
۳-۴) حجم نمونه آماری
تعداد شرکتهائی که در پایان سال ۱۳۹۱ در بورس فعال بوده اند.
۴۶۶ شرکت
پیش فرض ها:
تعداد شرکتهائی که در دوره زمانی۱۳۹۱- ۱۳۸۵ برون رفت داشته اند.
۱۱۸ شرکت
تعداد شرکتهائی که در دوره زمانی۱۳۹۱- ۱۳۸۵ وارد بورس شده اند.
۳۳ شرکت
تعداد شرکتهائی که سال مالی آنها به ۲۹/۱۲ ختم نمی شود.
۶۵ شرکت
تعداد شرکتهائی که در دوره زمانی۱۳۹۱- ۱۳۸۵ سال مالی خود را تغییر داده اند.