پیشگیری از بزهکاری و اوقات فراغت
در رابطه با بحثپیشگیری از بزهکاری و اوقات فراغت به مواردذیل اشاره می شود که در این حوزه باید مورد توجه و عنایت دست اندر کاران قرار گیرند:
1- آشنا نمودن خانواده ها به ویژه نوجوانان و جوانان با مفهوم اوقات فراغت و راهنمایی آنان جهت استفاده درست و سودمند از این اوقات.
2- ارتقاء برنامه های فرهنگی و آموزشی رادیو و تلویزیون برای ایجاد کشش بیشتر و سودمندتر در استفاده از اوقات فراغت پربار و مناسب.
3- ترتیب فعالیت های فرهنگی از جمله فیلم، تئاتر و نمایشگاه و… مخصوص نوجوانان و جوانان به منظور بالا بردن سطح فرهنگ و معلومات و پر نمودن اوقات فراغت آنان.
مبحث دوم: سیاستهای جنایی پیشگیری و نقش تعلیم وتربیتی در آن
در برنامه های پیشگیری از بزهکاری مدل برنامه پیشگیری پزشکی که شامل تشخیص ودرمان باشد چندان کارآیی ندارد. بهترین رهیافت در برنامه ریزی استراتژی های هدف گرا وجامعه گرا است .اگر چه باید توجه داشت که یک برنامه هرگز جوابگوی همه جوامع نیست .اما عناصری از برنامه که لازم است مورد توجه قرار بگیرند عمدتا مشترکند این نقاط مشترک عبارتند از:توجه به افراد در معرض خطر ،توجه چند جانبه در مداخله،توجه وحمایت از مجریان برنامه وارزشیابی برنامه های پیشگیری.
گفتار اول: سیاست جنائی وپیشگیری از بزهکاری
سیاست جنایی شامل مجموعه روش هایی است که جامعه با توسل به آنها واکنش ها علیه پدیده مجرمانه را سازمان می بخشد. بدین ترتیب سیاست جنایی مترادف با جنبه های نظری و عملی اشکال مختلف کنترل اجتماعی است و حقوق کیفری هسته اصلی آن است.
با این همه امروزه کاربست های کیفری در قلمرو سیاست جنایی دیگر تنها نیستند بلکه گرداگرد آنها شیوه های غیر سرکوبگر کنترل اجتماعی مانند پیشیگیری از وقوع جرم و گاه حتی مردمی و غیر دولتی وجود دارد.
سیاست جنائی در دو مفهوم مضیق و موسع مورد بحث قرار میگیرد.در مفهوم مضیق سیاست جنائی همان سیاست کیفری است. فوئرباخ که برای نخستینبار در پایان سده هجدهم میلادی آن را به کار برده است در اینباره معتقد است«سیاست جنائی عبارت است از تدبر و چارهاندیشی حکومت قانونمند.
از نظر جمعی دیگر از اهل فن که نگاهی جرم شناسانه به زوایا و جوانب مختلف مسأله جرم و مجازات داشتهاند سیاست جنائی را مترادف و معادل یا بخشی از جرمشناسی تلقی کردهاند بر این اساس فن لیست گفته است«سیاست جنائی سازماندهی عقلی مبارزه علیه جنایت بر پایهء دادههای دانش جرمشناسی است.
مسأله مهم در زمینه سیاست جنایی قابلیت اجراء و کارآمدبودن نوع استراتژی است که انتظار میرود پیشگیرنده و سرکوبگرانه باشدازاینرو تفکیک بین انواع مختلف سیاست جنایی لازم میباشد.چه همانگونه که میدانیم سیاست جنایی به تقنینی،قضائی،اجرایی و مشارکتی تقسیم میشود.
در سیاست جنائی تقنینی از پاسخهای سازمانیافته مقنن در قبال پدیده مجرمانه و استراتژیهای منسجم اتخاذ شده به وسیله قانونگذار بحث میشود.
در سیاست جنائی قضائی از نحوه برخورد دستگاه ها و مراجع قضائی با پدیدهء مجرمانه بحث میشود.سیاست جنائی اتخاذ شده به وسیله مراجع قضائی خود ممکن است به پیشگیری از جرم کمک کند یا برعکس باعث افزایش بزهکاری شود.اقدامهای مربوط به غیرقضائیساختن و کیفرزدائی نیز در این قالب بحث است.
- میریدلماسمارتی،نظامهای بزرگ سیاست جنایی، ص 23
- لازرژ ، کریستین ،سیاست جنائی ، ص 22
- حسینی ، سید محمد ، سیاست جنائی(مفاهیم،مدلها)،ص 156
- رحمدل، منصور، تحولات سیاست جنایی ایران در قلمرو مواد مخدر، ص120