(خانه جهنمی) ۸
۱
۷
۲
۶
۳
۵
۴
۵-۲-۳-۱-۸ دزد و سرباز*
دو گروه ده نفره (یک گروه دزد و یک گروه سرباز)
یک تیر برق هدف است. یکی از سربازان کنار تیر برق مینشیند و از آن مواظبت می کند تا از گروه دزدان کسی نیاید و به تیر برق دست نزند. گروه سرباز به دنبال گروه دزد میدوند. یکی از دزدان باید به زیرکی فرار کند و بیاید به تیر برق که هدف است دست بزند. اگر دست زد برندهاند و اگر نه بازنده میشوند.
بعد دو گروه جابهجا میشوند؛ سربازها دزد و دزدها سرباز میشوند و بازی به همان شیوه ادامه مییابد. این بازی بسیار شادیبخش و هیجانآور است و مورد پسند کودکان و نوجوانان است.
۵-۲-۳-۱-۹ دوست و دشمن*
در این بازی، ابتدا بچهها هر تعداد که هستند، به دو دسته تقسیم میشوند. یک دسته دوست و دسته دیگر دشمن؛بعد با مشورت دسته دوست و دشمن یک جایی به عنوان قرارگاه انتخاب می شود که گروه دشمن باید اعضای دوست را گرفته و با زور آنها را به آن قرارگاه برده و از بازی خارج می کنند. وقتی که بازی شروع شد، گروه دوست فرار می کنند و گروه دشمن دنبال آنها میرود؛آنها را دنبال می کنند تا بگیرند و به قرارگاه ببرند. ولی مشکل اینجاست که چون یکی از اعضای گروه دوست به دست دشمن بیفتد،فریاد سر میدهد: دوست،دوست، کمک.. و دوستان دیگر به کمک او میروند. البته در این جریان، افراد دشمن هم سعی می کنند تا مانع کمک دوستان به فرد دستگیر شده شوند. خلاصه وقتی که این بازی تمام شد و تمام اعضای دوست دستگیر شدند، باید اعضای گروه دوست به گروه دشمن سواری بدهند؛ و در غیر اینصورت، یعنی اگر اعضای گروه دشمن نتوانستند گروه دوست را از بازی برکنار کنند، گروه دشمن باید گروه دوست را سواری بدهد.
۵-۲-۳-۱-۱۰ ریگ (یک قُل دو قُل)
در بازی ریگ ۵ تکه سنگ کوچک برداشته و سپس تعداد بچههایی که میخواهند بازی کنند، با بالا کردن دست آمادگی خود را نشان می دهند. هر کس که اول دست را بالا کرد، اول او بازی را شروع می کند و به ترتیب بقیه. روش بازی به این صورت است که ابتدا تکههای سنگ را روی زمین ریخته به طوری که از هم جدا بیفتد، بعد یکی از ۵ قلوه سنگ که به اصطلاح به آن ریگ میگویند را برداشته و بالا انداخته و قبل از پایین آمدن این ریگ، باید شخص بازیکن در این فاصله ریگی را از روی زمین بردارد و سپس با همان دست، ریگی که در هوا پرتاب شده و در حال پایین آمدن است را بگیرد. این کار را ادامه می دهد تا اینکه تمام ریگ ریخته شده، روی زمین جمع شود. هر ۵ تکه سنگ(ریگ) را روی یکی از دو دست گذاشته(پشت دست) و طوری به هوا پرتاب میکنیم که بتوانیم آنها را با همان دست، قبل از افتادن روی زمین بگیریم. مقدار هر سنگی که شخص پس از پرتاب دوباره میگیرد، به اصطلاح ۲ مَن است و در کل هر ۵ تکه سنگ برابر با ۱۰ مَن است. کسی که تعداد مَنهای او بیشتر از بقیه باشد، او برنده است و او باید با انداختن آن ۵ تکه سنگ به بالا روی دست بقیه، ابتدا ناخن بکشد و نام«خِنج آلو» و بعد با آرامی در واقع دست را نوازش کند به نام«خَش واکَن». البته لازم به تذکر است که اگر در جریان بازی، فرد بازیکن نتوانست سنگی را که به هوا پرتاب کرده، با همان دست بگیرد،سوخته و باید بازی را به دیگری واگذار کند.
۵-۲-۳-۱-۱۱ کُلْ وَ کُلْ (قل به قل)
پنج تا چالۀ کوچک یک طرف و پنج چالۀ دیگر مقابل آن درست می کنند. به هر چاله یک کُل[۶۱] میگویند. در هر کُلْ پنج تا سنگریزه میریزند که جمعاً می شود ۲۵ دانه سنگریزه در هر ردیف. بعد میگردند و دست میکشند و از یک تا پنج میشمارند از هر کس به دست آمد او بازی را شروع می کند.
به همین منوال ادامه می دهند تا کُلْ (چاله) طرف خالی شود دوباره دست میزنند و چاله بعدی جمع می کنند و میگذارند برای خودشان. اگر کسی پنج تا بیشترسنگریزه (ریخ) داشت، یک کُلْ از طرف مقابل برای خودش میگیرد و طرف مقابل حق ندارد از آن استفاده کند. اگر طرف مقابل بهتر بازی کرد و کُلَش را پس گرفت می تواند کُلْ او را بگیرد و تا آخر بازی به همین روش ادامه دارد.
۵-۲-۳-۱-۱۲ قایم کُن
در این بازی ۲ دسته ۴ یا ۵ نفره بازی می کنند. هر دو دسته برای خود سر گروهی انتخاب می کنند. بعد افراد یکی از گروه ها چهار زانو مینشینند و دستشان را میان پایشان میگیرند؛ سرگروهشان بین آنها میگردد و سنگی که در دست دارد را به یکی از آنها میدهد یا خودش نگه میدارد. وقتی میگردد بلند تکرار می کند «قایم کُن، قایم کُن»؛ بعد رو به تیم دوم کرده و میگوید: پیش خوُدُم یا مِردَکُم؟ اگر تیم دوم، درست جواب داد که بازی از اول شروع می شود و گرنه تیم دوم میگوید: اَسُّک چه خونُه. تیم اول پاسخ می دهند:خونه و خونه. تیم دوم میگوید: خونه که(چه کسی)؟ تیم اول مثلاً میگوید: خونه جعفر. بعد تیم دوم، تیم اول را سوار می کنند و به در خانۀ جعفر میروند و میگویند پیاده یا سواره؟ اگر گفت سواره همان طور به حالت سواره بر میگردند به محل بازی؛اما اگر گفت پیاده، پیاده میشوند و دوباره بازی شروع می شود.
۵-۲-۳-۱-۱۳ مایه(تیله)
در بازی فوق از گلولهای که گاهی شیشه ای و گاهی سنگی بود که به آن مایه یا تیله میگفتند، استفاده میکردند و چندین چالۀ کوچک، اندازه یک نعلبکی در امتداد هم به فاصله معین حفر میکردند و هر بازیکن تیلۀ خود را لب چاله قرارمیداد. شخص شروع کننده با ضربه زدن به تیلۀ خود سعی میکرد، تیلۀ دیگران را هدف بگیرد.اگر تیلۀ دیگر بازیکنان در چاله میافتاد، آن خانه(چاله) مال شخص شروع کننده میشد؛ ولی اگر تیلۀ او بدون برخورد با تیلۀبازیکنی درون چاله میرفت، آن را بیرون آورده و از مکانی نزدیکتر،تیلۀ بازیکن دیگر را میزد و آن را در چاله میانداخت تا تیلۀ آخر که در چاله جا میگرفت و آن شخص برنده میشد. اما اگر در ضربه اول تیلۀ شروع کننده منحرف میشد، نفر دوم بازی را شروع میکرد و تا زمانی که تیله باز منحرف شود یا تمام خانهها را بگیرد، بازی را ادامه میداد. در آخر شخص برنده،جایزهای از طرف دیگر بازیکنان دریافت میکرد؛ این جایزه عبارت بود از پوست شکلات یا آدامس یا درب شیشۀ نوشابه!!
۵-۲-۳-۱-۱۴ مُچْ کَلَمُچْ[۶۲]
وسیله این بازی تکه استخوانی است که در تاریکی پرت می کنند وهمه دنبالش میگردند تا پیدایش کنند. هر کس در تاریکی استخوان را پیدا کرد، دوباره پرت می کند و دیگران به دنبالش میگردند و به همین ترتیب ادامه دارد. این بازی از قدیم بوده و هم اکنون نیز انجام میگیرد.
۵-۲-۳-۱-۱۵هفت سنگ
شرح بازی: شروع بازی با قرعهکشی بوده و برندۀ قرعه، حق انتخاب مدافع یا مهاجم بودن را دارد. تیم مهاجم به فاصله ۷ متر از سنگها، پشت خط شروع (خط پرتاب) قرار میگیرد و تیم مدافع مقابل تیم مهاجم پشت نیم دایره مستقر خواهند شد.
با سوت داور، نفر اول تیم مهاجم از پشت خط پرتاب، توپ را با دست به سمت سنگها در مدت کمتر از سه ثانیه پرتاب مینماید. اگر توپ به سنگها اصابت نکند، نفر بعدی تیم مهاجم پرتاب را انجام میدهد و پس از این که سنگها به زمین ریخته شد، بازیکنان مدافع توپ را برداشته و سعی می کنند با پاسکاری و حرکت، بازیکنان تیم مهاجم را که قصد چیدن سنگها را دارند با توپ بزنند. بازیکنی که توپ به او اصابت نماید، از زمین بازی خارج می شود. اگر مدافعین همه بازیکنان مهاجم را با توپ بزنند، برنده خواهند شد اما اگر قبل از اینکه همه بازیکان تیم مهاجم از زمین بازی خارج شوند، اگر مدافعین همه بازیکنان مهاجم را با توپ بزنند برنده خواهند شد. اما اگر قبل از اینکه همه بازیکنان تیم مهاجر از بازیخارج شوند، بازیکنی موفق به چیدن سنگها شود آن تیم برندۀ بازی خواهد بود.
۵-۲-۳-۱-۱۶ هفت دزد، هفت چاله*
این بازی ۲ تا ۷ بازیکن دارد که شرح آن بدین صورت است:
ابتدا ۷ چاله به اندازه یک توپ دستی(پشمی) و یا کمی بزرگتر آماده می کنند. هفت بازیکن جهت انتخاب چاله در فاصله معینی میایستند و با یک حرکت هماهنگ به طرف چالهها حرکت می کنند. هر کس چالهای را انتخاب می کند و شخصی که چاله وسط را گرفته بازی را شروع می کند و جهت پرتاب توپ به فاصله ۶ الی ۸ متری میایستد و توپ را به صورت غلتان روی زمین و به طرف چالهها پرتاب می کند. در همین حال یک نفر به عنوان داوطلب پشت چاله هفتم میایستد و در صورتی که توپ در چاله وسط افتاد توپ را برداشته و به طرف آن ۶ نفر باقی مانده که درصدد هستند خود را به چاله برسانند، پرتاب می کند. اگر توپ به یکی از آنها خورد ،آن شخص پشت چاله قرار می گیرد و شخصی که در دور قبل پشت چاله ایستاده بود، بازی را مجدداً شروع می کند.
۵-۲-۳-۱-۱۷ هفت سنگ بالا*
تعداد بازیکنان بازی فوق ۲ نفر یا بیشتر هستند. ابتدا هفت سنگ را روی هم قرار می دهند؛ بعد یکی از افراد که از تیم اول است،توپ پشمی را از فاصله چند متری به طرف سنگها پرتاپ می کند.لازم به ذکر است یک نفر از تیم دوم در پشت هفت سنگ قرار دارد که به محض برخورد توپ به سنگها و ریختن سنگها توپ را به طرف اعضای تیم اول پرتاب می کند. اعضای تیم اول باید قبل از آن که توپ به آنها بخورد، بروند و سنگها را روی هم بچینند. اگر توانستند سنگها را مرتب کنند، بلند میگویند:هفت سنگ بالا و تیم اول برنده میشوند. بعد از ۵ الی۷ دور بازی اعضای تیم برنده از تیم بازنده سواری میگیرند.
۵-۲-۳-۱-۱۸ هفت کَل (سفال)*
این بازی را همانند بازی هفت سنگ انجام می دهند؛ با این تفاوت که به جای هفت قطعه سنگ، هفت کَل(سفال) روی هم میگذارند و بازی به همان ترتیب انجام میگیرد.
۵-۲-۳-۱-۱۹ هَمبَر*
این بازی نیز گروهی است و بین دو گروه با تعداد دلخواه انجام می شود (سه نفره، چهار نفره یا بیشتر).
یک بطری خالی آب معدنی را بر عکس داخل خاکی که از قبل جمع کرده اند فرو می کنند. یک گروه به فاصله سه متری میایستند و با یک توپ که به سمت بطری پرتاب می کنند، سعی می کنند بطری را بیندازند. وقتی بطری افتاد، یکی از افراد گروه مقابل میرود پشت سر کسی که با توپ به بطری زده میایستد. در این حال گروهی که بیکارند توپ را برمیدارند و عضوی را که بطری را با توپ انداخته دنبال می کنند. آن شخص هم برای اینکه از خودش دفاع کند با چوبی که در دست دارد، سعی می کند توپ را بزند. اگر موفق شد فرار می کند و به یک جای امن میرود، تا اینکه دوباره موقعیتی به دست بیاورد و طرف بیاید پشت سرش، اما اگر نتوانست با چوبی که در دست دارد، توپ را بزند و توپ به او اصابت کرد سوخته و باید حذف شود. سپس سراغ نفر بعدی میروند. در این بین یکی از این گروه باید از موقعّیت استفاده کرده و بطری را از خاک پر کند. اگر توانست این کار را انجام دهد، بازی را برده و اگر نتوانست باخته است. این بازی نیز به تحرک و زرنگی اعضای هر گروه بستگی دارد.
۵-۲-۳-۲ بازیهای رایج همگانی