۵-۳ جمع بندی و تفسیر
مرادزاده و همکاران(۱۳۸۹) در بررسی میزان تأثیر جریان وجهنقد آزاد برقیمت سهام دریافته بودند که، در سطح اطمینان ۹۵% ارتباط معناداری بین این دو وجود ندارد. هرچند که نتایج تحقیق حاضر مؤید این است که بین جریان وجوه آزاد و ارزش بازار سهام رابطه معنادار وجود دارد اما در مقایسه با سایر اجزای سود این رابطه ضعیفتر است و دارای محتوای اطلاعاتی کمتری نسبت به سایر اجزای سود است. و این نتیجه اذعان میدارد که تصمیم نهادهای قانونگذار مبنی بر جایگزینی صورت جریان وجه نقد بجای صورت جریان وجوه کاملاً با نیازهای استفاده کنندگان هماهنگ بوده است.
کردستانی و رودنشین(۱۳۸۵) در بررسی میزان مربوط بودن جزء نقدی و تعهدی سود به نتایجی مشابه با نتایج این تحقیق رسیدند به عبارت دیگر آن ها نیز دریافتهبودند که در شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران جزء نقدی سود نسبت به دو جزء تعهدی یعنی اقلام تعهدی جاری و غیرجاری، از محتوای اطلاعاتی افزاینده برخوردار است.
محمدجواد شیخ و همکاران(۱۳۹۰) محتوای اطلاعاتی اقلام صورتهای مالی اساسی شامل اقلام تعهدی، سود عملیاتی وجریانهای نقدی را بررسی کردند نتایج تحقیقات آن ها نشان داد که در بین اقلام ذکر شده سودخالص بیشترین محتوای اطلاعاتی را داشته است تحقیقاتی از جمله تحقیقات دچو، کوتاری و واتس (۱۹۹۸)، باون، بورگستالر ورالی(۱۹۸۷)، کاریتووکلاب (۲۰۰۰)، لافتوس وسین(۱۹۹۷)، مشایخی وهمکاران(۱۳۸۸)، ، صابر شعری وهمکاران(۱۳۸۹)، دستگیر وهمکاران(۱۳۸۹) نیز در تحقیقات خود به نتیجهای مشابه با شیخ و همکاران رسیده بودند؛ در صورتی که نتایج این تحقیق همانند نتیجه تحقیقات مححققانی از جمله کردستانی و رودنشین(۱۳۸۵)، بروچت وهمکاران(۲۰۰۸)، سعید اکبروهمکاران(۲۰۱۱) بود که آن ها نیز نشان داده بودند که، جزء نقدی سود نسبت به رقم سودخالص از محتوای اطلاعاتی بالاتری برخوردار است. وجود این اختلاف در نتایج این محققان با نتیجه تحقیق حاضر احتمالاً بدلیل تفاوت در الگوهای مورد استفاده و شرایط متفاوت بازارهای سرمایه در طی سالهای مورد مطالعه میباشد.
پایینتر بودن ضریب تعیین تعدیلی در الگوی شماره(۴) نسبت به الگوی(۲) نشان میدهد که تجزیه اقلام تعهدی به دو جزء جاری و غیرجاری نتوانسته قدرت توضیحدهندگی الگو را افزایش دهد. این نتیجه خلاف چیزی است که بارث و همکارانش(۲۰۰۱) در تحقیق خود به آن دست یافته بودند. آن ها بیان کرده بودند که،تجزیه اقلام تعهدی به اجزایش توان پیشبینی الگوها را به طور با اهمیتی افزایش میدهد. از جمله دلایلی که میتوان در ارتباط با این نتیجه بیان نمود این است که ممکن است اقلام ریز اقلام تعهدی که در صورت تطبیق جریان وجوه نقد بکار برده میشود واقعی نباشد در صورتی که کل اقلام تعهدی که از اختلاف سودعملیاتی و جریان وجوه نقد عملیاتی حاصل میشود دقیق باشد.
مطابق با نتیجه این تحقیق، در بررسی و مقایسه الگوهای تقسیم سود به اجزایش، محققانی از جمله ری بون (۱۹۸۶)، بارس،کرام ونلسون(۲۰۰۱)، سعید اکبروهمکاران(۲۰۱۱) نیز نشان دادند که تقسیم سود به دو جزء نقدی و تعهدی قدرت توضیحدهندگی ارزش بازار سهام و یا بازده سهام را افزایش میدهد.
لورک و ولینگر(۲۰۰۹) در تحقیقی متفاوت توانایی جریانهای عملیاتی گذشته وسودهای گذشته برای پیش بینی جریانهای نقدی عملیاتی آتی را بررسی کرده بودند و شان داده بودند که، مدل مبتنی بر جریانهای نقدی گذشته پیش بینی دقیقتری نسبت به مدل سودهای تاریخی از جریانهای نقدی عملیاتی آتی دارد. مقایسه این نتیجه با نتیجه تحقیق حاضر نشان میدهد که جریانات نقد عملیاتی نسبت به سودخالص نه تنها رابطه قویتری با ارزش بازار شرکت دارد بلکه این جزء سود توان پیشبینیکنندگی قویتری نیز دارد.
بنابراین طبق نتایج این تحقیق و تحقیقات محققان پیشین، جریان وجه نقد عملیاتی نقش بسیار مهمی را در تصمیمات سرمایهگذاران ایفا میکند و احتمالاً این بدین دلیل است که مدیریت در تهیه آن مداخله هدفمند ندارد و نمیتواند در جهت مطلوبیت خود مانند ارقام تعهدی و به تبع آن سودخالص، آنرا دستکاری کرده و بازار را گمراه کند.
۵-۴ محدودیت پژوهش
در تحقیق حاضر به عامل شرایط کلان اقتصادی(تورم)توجه نشده است. بدیهی است در صورت تعدیل ارقام خصوصاً تاریخی در شرایط خاص ایران نتایج تحقیق احتمالاً متفاوت خواهد گشت لذا، در تعمیم نتایج لازم است دقت کافی مبذول گردد.
۵-۵ پیشنهاد حاصل از نتایج تحقیق
با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش تجزیه سود به دو بخش اقلام تعهدی و جریانات نقدی عملیاتی توان توضیحدهندگی ارزش بازار شرکت را نسبت به تکیه صرف بر رقم سودخالص افزایش میدهد لذا پیشنهاد میشود استفاده کنندگان صورتهای مالی در تصمیمگیریهای خود با توجه به اطلاعات حسابداری از تحلیل دو جزء بجای سایر ترکیبها استفاده نمایند تا تصمیمات منطقیتری اتخاذ نمایند.
۵-۶ پیشنهادهایی برای تحقیقات آتی
در تحقیق حاضر توجه به اجزاء اقلام تعهدی بصورت جاری و غیرجاری بود. لذا پیشنهاد میشود در تحقیقات آتی محتوای اطلاعاتی اقلام تعهدی اختیاری جاری و غیرجاری مدنظر قرار گیرد.
در تحقیق حاضر از جریان وجوه نقد آزاد بصورت تابعی از جریان وجوه نقد عملیاتی و اقلام تعهدی جاری استفاده شد. پیشنهاد میشود محتوای اطلاعاتی جریان وجوه نقد آزاد شرکت و جریان وجوه نقدآزاد سهامداران بررسی شود.
فهرست منابع
منابع فارسی:
الدون اس هندریکسن،مایکل اف ون بردا(۱۳۸۴)تئوریهای حسابداری،ترجمه: پارساییان ،دکترعلی،انتشارات ترمه.
اوجین اف، بری گام ولوئیس سی .گاپنسکی وفیلیپ آر.دی وز(۱۳۸۲)”مدیریت مالی(میانه)” ترجمه :پارساییان ،دکترعلی،انتشارات ترمه.
ایزدی نیا، ناصر ودری سده ، مصطفی(۱۳۸۹)محتوای اطلاعاتی جزء غیرعملیاتی سود حسابداری در رابطه با پیش بینی سود وارزش گذاری حقوق صاحبان سهام،مجله پژوهشهای حسابداری مالی، سال دوم، شماره اول، شماره پیاپی ۳، بهار۸۹٫صص ۱۷-۳۲٫
باباجانی،جعفر(۱۳۸۳)حسابداری وکنترلهای مالی دولتی،چاپ دوم،انتشارات دانشگاه علامه طباطبایی.
بمانی محمدآبادی،مجید،(۱۳۸۲)بررسی توان اطلاعات مالی سالهای گذشته جهت پیش بینی عملکرد سودوزیان آینده شرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران،پایان نامه کارشناسی ارشدحسابداری،دانشگاه تهران.تابستان ۸۲٫
بهرامفر، نقی وشمس عالم، حسام(۱۳۸۳)بررسی تاثیر متغیرهای حسابداری بر بازده غیر عادی آتی سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران،بررسی های حسابداری وحسابرسی، شماره ۳۷،صص ۲۳-۵۰٫
بهزادفر، فاطمه،(۱۳۸۹)ارزیابی رابطه محتوای اطلاعاتی اقلام تعهدی ونسبتهای مالی منتخب با قیمت سهام شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، پایان نامه کارشناسی ارشد حسابداری، دانشگاه اصفهان.
پورحیدری، امیدوکرمشاهی، بهنام(۱۳۸۹)بررسی محتوای اطلاعاتی سود حسابداری بادرنظرگرفتن میزان کارایی بازار درشرکتهای پذیرفته شده دربورس اوراق بهادارتهران،فصلنامه بورس اوراق بهادار،شماره۱۲،سال سوم،زمستان۸۹،صص۸۷-۱۰۸٫
پیری، پرویز،ایمانی،محمدوانصاری،نوید(۱۳۹۱)آزمون رابطه متغیرهای حسابداری ونماگرهای ساختاری بازار سرمایه، مجموعه مقالات دهمین همایش ملی حسابداری ایران، دانشگاه الزهرا، خرداد۹۱٫
ثقفی، علی وهاشمی ،سیدعباس(۱۳۸۳)بررسی تحلیلی رابطه بین جریانهای نقدی عملیاتی واقلام تعهدی، ارائه مدل برای پیش بینی جریانهای نقدی عملیاتی، بررسی های حسابداری وحسابرسی، سال یازدهم، شماره ۳۸، زمستان ۸۳، صص ۲۹-۵۲٫
ثقفی،علی وکردستانی ، غلامرضا(۱۳۸۳)بررسی وتبیین رابطه بین کیفیت سود و واکنش بازار به تغییرات سود نقدی، فصلنامه بررسی های حسابداری وحسابرسی، شماره ۳، پاییز ۸۳، صص ۵۱-۷۲٫
-ثقفی، علی وبولو،قاسم،(۱۳۸۸)هزینه حقوق صاحبان سهام وویژگیهای سود، تحقیقات حسابداری، شماره دوم.