سنگستر (۱۹۹۵) در مقالۀ خود از اهمیت نیاز به تجزیه و تحلیل ریسک کسب و کار تجاری در حوزۀ وام دهی بانکها صحبت می کند و سیستم خبرهای به نام COMPASS را به منظور انجام این وظیفه معرفی مینماید. این سیستم خبره در مدلسازی ریسک ذاتی فرایند وام دهی تجاری بانک اسکاتلند بسیار موفق عمل کرده است (Sangster, 1995).
فصل سوم
روش شناسائی تحقیق (متدولوژی)
مقدمه
اعتقاد اندیشمندان معاصر بر این است که توسعه و پیشرفت علوم در چند دهه اخیر به مراتب بیشتر و جامعتر از پیشرفتی است که کلیه علوم از بدو پیدایش خود تا پایان نیمۀ اول قرن بیستم داشتهاند، شاید قبول این واقعیت قدری مشکلتر باشد، اما پیشرفتی چنین شتابان مرهون به کارگیری روشهای دقیق و صحیح علمی بوده است. یک محقق پس از انتخاب و تعیین موضوع باید به دنبال تعیین روش تحقیق باشد. انتخاب روش تحقیق بستگی به هدفها و موضوع پژوهش دارد. بنابراین هنگامی میتوان در مورد روش بررسی انجام یک تحقیق تصمیم گرفت که ماهیت موضوع تحقیق و هدفهای آن مشخص باشد. به عبارتی روش تحقیق به محقق کمک می کند شیوه و روشی را انتخاب و آغاز کند تا بتواند هرچه سریع تر به پاسخ یا پاسخ هایی که برای پرسشهای خود درنظر گرفته است، دست یابد. در واقع روش تحقیق علمی شامل اندازه گیری و ارزیابی و مقایسۀ عوامل بر اساس اصول و موازین پذیرفته شده از طرف دانشمندان، برای حل مشکلات و مسائل و مستلزم قدرت اندیشه و ظرفیت تعمق، تشخیص، قضاوت و ابتکارات است (سرمد و همکاران، ۱۳۸۱، ۸۰).
پس از پرداختن به جنبه های مختلف تئوریک و کلیات تحقیق در فصول گذشته، در این فصل روش تحقیق، فرضیه های تحقیق، نحوۀ جمع آوری داده ها و چگونگی تجزیه و تحلیل اطلاعات تشریح خواهد شد.
۳-۱ روش تحقیق
روش تحقیق فرآیندی نظاممند برای یافتن پاسخ یک پرسش یا راه حل یک مسئله است. در این باره آمده است “روش تحقیق مجموعه ای از قواعد، ابزار و راههای معتبر (قابل اطمینان) و نظام یافته برای بررسی واقعیتها، کشف مجهولات و دستیابی راه حل مشکلات است” (خاکی، ۱۳۸۷،۲۰۱). روش تحقیق این پژوهش، توصیفی از نوع پیمایشی است. برای جمعآوری ادبیات علمی و بررسی پیشینه از روش کتابخانه ای استفاده میگردد. همچنین پژوهش حاضر در چارچوب مبانی مدلسازی و استفاده از سیستمهای اطلاعاتی در حوزۀ مدیریت مالی صورت میگیرد.
۳-۲ جامعه آماری
از آنجایی که شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، مشمول مقررات نظارتی خاص سازمان بورس و اوراق بهادار می باشند، انتظار میرود اطلاعات تهیه و ارائه شده از سوی این شرکتها از انسجام وقابلیت اعتماد و کیفیت بالاتری برخوردار باشد. لذا قلمرو مکانی یا همان جامعۀ آماری این تحقیق شامل شرکتهای فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۹ است.
۳-۳ حجم نمونه و روش اندازه گیری
از بین جامعۀ آماری و بر اساس معیارهای زیر ۱۰۶ شرکت به عنوان نمونه انتخاب شدند:
شرکتها تا پایان اسفند ۱۳۸۳ در بورس پذیرفته شده باشند و تا سال ۱۳۸۹ از بورس خارج نشده باشند.
سال مالی همۀ شرکتها پایان اسفند ماه باشد.
شرکت سال مالی خود را در طی این مدت تغییر نداده باشد.
نماد معاملاتی شرکتها بیش از سه ماه متوقف نبوده باشد.
اطلاعات مالی مورد نیاز آنها در دسترس باشد.
۳-۴ ابزار جمع آوری اطلاعات
داده های شرکتهای مورد مطالعه با بهره گرفتن از صورتهای مالی شرکتها، سایت سازمان بورس و اوراق بهادار تهران، سایت کدال و نرم افزار ره آورد نوین جمع آوری شده است.
۳-۵ روش تجزیه و تحلیل داده ها
تجزیه و تحلیل داده ها به وسیلۀ سیستم خبره انجام می شود. سیستم خبرۀ فازی طراحی شده، شامل سه مرحله است: در مرحلۀ اول کلیۀ سهامهایی که ، و ROE منفی دارند حذف خواهند شد و با این کار از بار اضافی تحمیل شده بر مرحلۀ دوم که ارزیابی سهام است کاسته خواهد شد. در مرحلۀ دوم، ارزیابی و رتبه بندی سهامها انجام میپذیرد. برای این کار از مجموعه ای از قواعد اگر- آنگاه استفاده می شود. مرکز استنتاج یک سیستم خبره از مجموعه ای از قواعد اگر- آنگاه تشکیل می شود. در سیستم خبرۀ فازی، قواعد با مجموعه ای از عبارتهای کلامی بیان میشوند. قواعد سیستم خبره به بررسی وضعیت مطلوب با وضعیت گزینۀ مورد بررسی می پردازد و میزان انطباق وضعیت مطلوب با وضعیت گزینۀ مورد بررسی را با یک عبارت کلامی بیان می کند. بنابراین در این مرحله مجموعۀ قواعد تعیین می شود. نخستین مرحلۀ پردازش سیستم خبرۀ فازی، فازی سازی ورودیهای سیستم است. از آنجایی که خبرگان دانششان را به صورت کلامی بیان می کنند، ورودی ها و خروجیها باید به صورت کلامی ارائه شوند. بنابراین برای فازی سازی ورودی ها از تابع عضویت مثلثی استفاده میکنیم. بعد از این که فازی سازی ورودی ها انجام شد، مجموعۀ قواعد با بهره گرفتن از نظرات خبرگان تدوین میشوند. استنتاج فازی مهمترین مرحلۀ پردازش سیستم خبرۀ فازی محسوب می شود و با توجه به قواعد تبیین شده انجام می شود. این سیستم در محیط MATLAB توسعه داده شده است. در اینجا خروجیها نیز به صورت فازی بیان میشوند، بنابراین فازی زدایی خروجیها ضروری میباشد. فازی زدایی عبارت است از تبدیل مجموعههای فازی به یک مقدار عددی. برای فازی زدایی خروجیها از روش مرکز ثقل استفاده خواهیم کرد.
مرحلۀ سوم، مرحلۀ ساخت پرتفوی است. در این مرحله پرتفویی که
متناسب با ترجیحات و ریسک پذیری سرمایهگذار است توسط یک مدل برنامه ریزی خطی ترکیبی- عدد صحیح ساخته می شود و محدودیتهای مورد نیاز اعمال می شود. از آنجایی که سیستم برای حمایت از سرمایه گذاری میان مدت طراحی شده است، دورۀ سرمایه گذاری، شش ماه تعیین می شود. در آخر دورۀ سرمایه گذاری تمام سهام های پرتفوی فروخته می شود و پرتفوی جدید ساخته می شود. بنابراین در طول مدت شش سالۀ مورد بررسی ۱۲ پرتفوی ساخته می شود. برای بررسی عملکرد سیستم از معیار آلفای جنسن استفاده خواهیم کرد.
۳-۶ فرضیه ها
فرضیه اول) پرتفوی ساخته شده توسط سیستم خبره، بازده بالاتر از متوسط بازدهی بازار دارد.
فرضیه دوم) سیستم خبره پیشنهادی عملکرد بهتری برای سرمایه گذاران ریسک گریز دارد.
فرضیه سوم) سیستم خبره پیشنهادی عملکرد بهتری در میان مدت دارد.
۳-۷ متغیرها
ورودیهای سیستم خبره به دو دسته تقسیم میشوند: شاخص های بنیادی و شاخص های تکنیکال
۳-۷-۱ شاخص-های بنیادی مورد استفاده عبارتند از:
نسبت : “نسبت قیمت به درآمد” که از تقسیم آخرین قیمت هر سهم (price) بر آخرین درآمد برآورده شده هر سهم (EPS)[21] به دست می آید.
نسبت : “نسبت قیمت به فروش” شیوه ای کارآمد برای آشکار کردن میزان عایدی هر شرکت.
شاخص نقدشوندگی: این شاخص قدرت خرید و فروش سهام در بازار را نشان میدهد و یکی از شاخص های بسیار مهم برای استفادۀ سفته بازان و معاملهگران با دید کوتاه مدت است.
نسبت ارزش بازار به ارزش دفتری: معیاری است که بین قیمت بازار و ارزش دفتری هر سهم و سود ارتباط برقرار می کنند و بیانگر این میباشد که سهامداران در رابطه با عملکرد گذشته و مورد انتظار آینده چگونه فکر می کنند.
سود قبل از مالیات (EBT): معیاری است از سود شرکت که هزینۀ مالیات را مستثنی می کند.
بازده حقوق صاحبان سهام (ROE): میزان سود خالص ایجاد شده در مقابل هر یک ریال حقوق صاحبان سهام (منابعی که سهامداران در اختیار شرکت قرار دادهاند) را نشان میدهد.
درآمد متعلق به هر سهم (EPS): این نسبت بیانگر سود متعلق به هر سهم میباشد.
۳-۷-۲ شاخص های تکنیکال مورد استفاده عبارتند از:
جریان پول چیکین: این شاخص توسط مارک چیکین ابداع شد. این نوسان نما به کمک خط تجمع/ توزیع محاسبه می شود.
شاخص قدرت نسبی: این شاخص یک نوساننمای معروف است که افزایش و کاهش را در قیمتهای پایانی برای یک دورۀ معین اندازه گیری می کند.
۳-۹ مدل تحقیق
شکل ۳-۱ فرایند انجام کار
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل یافتههای تحقیق
مقدمه
پژوهشگر پس از اینکه روش تحقیق خود را مشخص کرد و با بهره گرفتن از ابزارهای مناسب، داده های مورد نیاز را برای آزمون فرضیه های خود جمعآوری کرد، اکنون نوبت آن است که با بهره گیری از تکینیکهای مناسب، داده های جمع آوری شده را دسته بندی و تجزیه و تحلیل نماید و در نهایت فرضیه هایی را که تا این مرحله او را در تحقیق هدایت کرده اند در بوتۀ آزمون قراردهد و تکلیف آنها را روشن کند و سرانجام بتواند راه حل و پاسخی برای پرسش تحقیق بیابد. فرایند تجزیه و تحلیل داده ها، فرآیندی چند مرحله ای است که طی آن دادههایی که از طریق به کارگیری ابزارهای جمع آوری در جامعه (نمونه) آماری فراهم آمدهاند؛ خلاصه، کدبندی و دسته بندی … و در نهایت پردازش میشوند تا زمینۀ برقراری انواع تحلیلها و ارتباط بین این داده ها به منظور آزمون فرضیه ها فراهم آید (خاکی، ۱۳۸۷، ۳۰۳-۳۰۵) تجزیه و تحلیل اطلاعات به عنوان مرحله ای علمی، از پایه های اساسی هر پژوهش علمی به شمار می رود، که به وسیلۀ آن کلیۀ فعالیتهای پژوهش تا رسیدن به نتیجه، کنترل وهدایت میشوند. در این فصل نیز به توصیف داده های پژوهشی و تجزیه وتحلیل هر یک از فرضیات خواهیم پرداخت.
۴-۱ مرحله اول حذف سهامهای غیر قابل قبول
ابتدا برای کم کردن حجم محاسبات سیستم، سهامهایی که دارای P/E، MV/BV، ROE منفی هستند را حذف میکنیم. سرمایهگذار با توجه به اطلاعات خاصی که در مورد یک سهام بخصوص دارد می تواند سهام مورد نظر را نیز حذف کند. در این مرحله داده های یک سال قبل از دورۀ سرمایه گذاری درنظر گرفته میشوند.