۳-۴-ابزار انداره گیری:
ابزار اندازه گیری در پژوهش حاضر شامل سه دسته پرسشنامه بود:
۱: پرسشنامه سبک های دلبستگی:
پرسشنامه سبک های دلبستگی دارای ۱۵سوال است که توسط هزین و شیور[۸۴]( ۱۹۸۷) ارائه شده است. این پرسشنامه در سبک مقیاس (۵ نقطه ای) توسط شرکت کنندگان درجه بندی گردید که به هرگز نمره صفر و تقریباً همیشه نمره ۴ تعلق می گیرد. از آزمودنی خواسته شد تا گزینه هایی را انتخاب کنند که سبک مشخص آنها را در روابط نزدیک بهتر توصیف می کند. نمرات خرده مقیاس های دلبستگی توسط میانگین ۵ سوال هر خرده مقیاس به دست آمده پنج ماده پرسشنامه مربوطه به سبک های دلبستگی ایمن ۵ ماده مربوط به سبک دلبستگی نا ایمن اجتنابی و ۵ ماده مربوط به سبک های دلبستگی نا ایمن دو سوگرا.
تحلیل عاطفی پرسشنامه هیزن و شیور (۱۹۸۷) توسط کولینزورید[۸۵] (۱۹۹۰) به استخراج سه عامل عمده منجر شد که توسط پژوهشگران به عنوان ظرفیت پیوستن به روابط نزدیک و صحیحی تفسیر می شود. هیزن و شیور پایایی باز آزمایی کل این پرسشنامه را ۸۱% و پایایی با الفای کرونباح را ۷۸% به دست آوردند.کولینزورید هم پایایی بالایی با الفای کرونباخ ۷۹% در مورد این ابزار به دست اوردند. هیزن و شیور روایی ملاکی و محتوی را خوب گزارش نمودند و روایی سازه آن را در حد بسیار مطلوب گزارش داده اند. همچنین بررسی روایی همزمان این پرسشنامه توسط رحیمیان (۱۳۸۳) رابطه مثبت و معناداری را نشان داده است .
۲: پرسشنامه مکانیسم های دفاعی:
پرسشنامه مکانیسم های دفاعی: مکانیزم دفاعی آزمودنی ها در این پژوهش با بهره گرفتن از فرم فارسی پرسشنامه مکانیسم دفاعی که توسط بشارت، شریفی، ایروانی( ۱۳۸۱ ) هنجاریابی شده است، اندازه گیری شد. این پرسشنامه یک ابزاری ۴۰ سوالی و با مقیاس ۵ درجه ای لیکرت است که بیست مکانیزم دفاعی را بر حسب سه سبک دفاعی رشد یافته (مانند مکانیزم والایش و شوخ طبعی)، نوروتیک (مانند آرمانی سازی و واکنش متضاد) و رشد نایافته (مانند جا به جایی و دلیل تراشی) را می سنجد. ضریب های الفای کرونباخ پرسش های هر یک از سبک های رشد یافته، رشد نایافته و نوروتیک در فرم فارسی برای کل آزمودنی ها به ترتیب ۷۵، ۷۴ و ۷۳ درصد به دست آمد که نشانه ی همسانی درونی رضایت بخش برای فرم ایرانی پرسش نامه سبک های دفاعی محسوب می شود. اعتبار باز آزمایی پرسش نامه ی سبکهای دفاعی برای یک نمونه ی ۳۰ نفری در دو نوبت محاسبه شد. در پژوهش حاضر ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه حاضر برای هر یک از سبک های رشد یافته، رشد نایافته و نوروتیک به ترتیب ۰٫۸۶، ۰٫۷۹ و ۰٫۸۱ درصد به دست آمد.
۳: پرسشنامه ۲۸سوالی سلامت روانی یا عمومی(GHQ-28):
فرم ۲۸ مادهای پرسشنامه سلامت روان که در این پژوهش از آن استفاده شده توسط گلدبرگ[۸۶] در سال ۱۹۷۹ تدوین یافته و سوالهای آن بر اساس روش تحلیل عامل بر روی فرم ۶۰ مادهای اولیه استخراج گردیده است. این پرسشنامه نیز همانند فرم اولیه مشتمل بر ۴ مقیاس فرعی است، اما هر یک از آنها دارای ۷ پرسش است. مقیاسهای تشکیل دهنده پرسشنامه ی سلامت روان ۲۸ سوالی عبارت است از:
۱-علائم جسمانی کردن
۲- اضطراب و بی خوابی
۳- اختلال در کنش کارکرد اجتماعی
۴-افسردگی اساسی
در تمامی سوالها فرد باید گزینههایی را که با اوضاع و احوال او بیشتر مطابقت دارد مشخص نماید. پاسخ فرد به هر یک از پرسشها، در یک طیف چهار در جه ای «از خیلی کمتر از حد معمول، کمتر از حد معمول، در حد معمول، بیشتر از حدمعمول، خیلی بیشتر از حدمعمول » مشخص میشود. در همه گزینهها، درجات پایین نشان دهنده سلامتی و درجات بالا حاکی از عدم سلامتی و وجود ناراحتی در فرد است (گلدبرگ[۸۷]، ۱۹۷۹)
روش نمره گذاری پرسشنامه سلامت روان بدین ترتیب است به هر پاسخ از راست به چپ، نمره صفر، یک، دو و سه تعلق میگیرد، الف صفر، ب یک، ج دو، د سه در نتیجه نمره فرد در هر یک از خرده مقیاسها از صفر تا ۲۱ و در کل پرسشنامه از صفر تا ۸۴ خواهد بود. نمرات هر آزمودنی در هر مقیاس بطور جداگانه محاسبه شده و پس از آن نمرات ۴ زیر مقیاس را جمع کرده و نمره کلی را به دست میآوریم. در این پرسشنامه نمره کمتر بیانگر سلامت روان بهتر میباشد.
در خصوص روایی پرسشنامه سلامت روان تا کنون مطالعات فراوانی صورت گرفته است. مطالعات روان سنجی نسخه های مختلف سلامت روان نشان میدهد، نسخه ۲۸ سوالی (GHQ-28) نسبت به سایر نسخه دارای بیشترین میزان اعتبار و حساسیت است. گلدبرگ و ویلیامز [۸۸](۱۹۸۹) ویژگیهای روان سنجی نسخه های مختلف را در ۴۳ مطالعه در کشورهای مختلف جهان بررسی نمودند و نشان دادند نسخه ۲۸ سوالی دارای میزان اعتبار بیشتر و حساسیت مناسبتری است.
این نسخه مطابق با تحلیل عوامل که توسط گلدبرگ و هیلر(۱۹۷۹) انجام شد. ۴ عامل اساسی شامل مقیاسهای علائم جسمانی، علائم اضطراب و اختلال خواب، اختلال کارکرد اجتماعی و مقیاس افسردگی استخراج گردید. توسط گیبونز[۸۹]، ساختار عاملی، روایی و پایایی (GHQ-28) در الساوادور بررسی شد. نمونه شامل ۷۳۲ نفر از دانشجویان بوده و از نمره گذاری لیکرت و تحلیل مولفه های اساسی و چرخش واریماکس استفاده شده بود . با روش بازآمایی، ضریب پایانی ۷۴/۰ بوده و با در نظر گرفتن نقطه برش ۷/۶، حساسیت آزمون ۸۸/۰ و ویژگی آن ۲/۸۴ به دست آمده است. گریفثوس[۹۰] روائی (GHQ-28) در بیماران سرپائی آسیب نخاعی را همراه با جدول مصاحبه بالینی بررسی نمودند، حساسیت ۸۱/۰ و ویژگی
۸۲/۰ بدست آمد. هابز ویژگیهای روان سنجی (GHQ-28) را در نیوزلند با نمونه ۳۲۸ نفری بررسی کردند. حساسیت آزمون ۷/۹۵، ویژگی ۷/۶۷ بدست آمد. همچنین همبستگی بین نمره کل و ۴ مقیاس علائم جسمانی، اضطرابی، کارکرد اجتماعی و افسردگی به ترتیب برابر۸۰/۰ ،۸۸/۰، ۶۵/۰ و ۷۹/۰ به دست آمد.
در ایران مطالعات اندکی در خصوص کیفیت روان سنجی و ساختار عاملی GHQ صورت گرفته است. تقوی ویژگیهای روان سنجی GHQ-28 را با نمونه ۹۲ نفری دانشجویان دانشگاه شیراز بررسی کرد. ضرایب اعتبار، بازآزمایی و آلفای کرونباخ به ترتیب ۷۰/۰، ۹۳/۰ ،۹۰/۰ به دست آمده است. ضریب روایی هم زمان با پرسشنامه میدلکس ۵۵/۰ و روائی سازه بین ۷۲/۰ تا ۸۷/۰ محاسبه شده است. همچنین وی با تحلیل عوامل چهار عامل افسردگی، اضطراب، اختلال کارکرد اجتماعی و جسمانی را استخراج نمود که ۵۸/۰ واریانس توسط این چهار عامل تبیین شده است. در این پژوهش نیز مانند پژوهشهای پیشین، چهار عامل استخراج شده و نمره کل دارای همبستگی از ۳۵/۰ تا ۸۷/۰ بودند. پالاهنگ ارزیابی مقدماتی GHQ-28 را به منظور آماده سازی آن برای یک مطالعه همه گیر شناسی در کاشان با نمونه ۸۰ نفری انجام داد و حساسیت، ویژگی، کارائی، میزان خطای کلی طبقه بندی آزمون به ترتیب برابر ۸۸/۰، ۷۴/۰، ۸۰/۰، ۲۰/۰ به دست آمد . نتایج حاصل از مطالعهای که امر الله ابراهیمی بر ۸۰ بیمار و ۸۰ فرد بهنجار انجام داد نشان داد عوامل علائم جسمانی، اضطراب و بیخوابی، اختلال در کارکرد اجتماعی و افسردگی ۵۴/۶۹ درصد واریانس را تبیین میکنند. بیشترین بار عاملی مربوط به عامل ۱ و کمترین آن مربوط به عامل ۴ است. در رابطه با روایی ابزار، روایی ملاکی و پیش بین GHQ-28 از طریق همبستگی ۷۸/۰ بدست آمد. در خصوص پایائی پرسشنامه، آلفای کرونباخ ۹۷/۰، ضریب اسپیرمن- بران ۹۰/۰ و ضریب تنصیف گاتمن نیز ۹۰/۰ بدست آمد و حساسیت ۸۰/۰، ویژگی ۹۹/۰، کارایی ۸۹/۰ و خطای کلی طبقه بندی ۱۱/۰ بدست آمد به طور کلی پرسشنامه دارای روایی سازه ،ملاکی، پیش بینی و تشخیص بالایی است و در جهت تعیین وضعیت سلامت روان جمعیتهای مختلف بالینی و جمعیت عادی از اعتبار بالایی برخوردار است.
۳-۵- روش گردآوری اطلاعات
مهمترین روش های گردآوری اطلاعات در این تحقیق بدین شرح است :
الف: مطالعات کتابخانه ای؛ که جهت گردآوری اطلاعات در زمینه مبانی نظری و ادبیات تحقیق موضوع، از منابع کتابخانه ای، و مقالات استفاده شده است.
ب. تحقیقات میدانی: در این قسمت به منظور جمع آوری داده ها و اطلاعات برای تجزیه و تحلیل، از پرسشنامه استفاده گردیده است.
۳-۶-روش تحلیل دادهها
تجزیه و تحلیل دادهها فرآیندی چند مرحله است که طی آن دادهها بدست آمده در نهایت پردازش میشوند، تا زمینه برقراری انواع تحلیلها و ارتباطها بین این دادهها به منظور آزمون فرضیهها فراهم آید.
با توجه به مطالب بیان شده برای تحلیل آماری دادههای گردآوری شده از فنون آمار توصیفی شامل: تنظیم جداول توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار که بیشتر برای نمایش اطلاعات دموگرافیک (جمعیت شناختی) استفاده می شود. در بخش آمار استنباطی به منظور بررسی فرضیات از آزمون های همبستگی و تحلیل واریانس در محیط نرم افزار SPSS استفاده شده است .
۳-۷- ملاحظات اخلاقی
برای رعایت و احترام به حقوق شرکتکنندگان از همه پرسشنامههای تحقیق بدون نام استفاده شد.
برای آزمودنیها کاملاً توضیح داده شد که هدف پژوهش چیست تا حد امکان با صداقت به پرسشها پاسخ گویند.
نتایج به گونهای مطرح میشود که کلیه ملاحظات از جمله محرمانه بودن و حریم خصوصی افراد رعایت شود. البته با توجه به اینکه پرسشنامهها بدون نام میباشد و نتایج نیز به صورت کلی مطرح میشود، این اصل هم به درستی رعایت خواهد شد.
خلاصه فصل:
روش انجام پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش جزء پژوهش های توصیفی از نوع ارزشیابی است. جامعه آماری در این پژوهش شامل تمامی دانشجویان رشته اقتصاد و حسابداری دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران مرکز با روش نمونه گیری طبقه ای با نسبت مساوی بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه سبک های دلبستگی ، مکانیسم دفاعی و سلامت عمومی بود. روش تجزیه و تحلیل داده ها شامل تنظیم جداول توزیع فراوانی، میانگین و انحراف معیار که بیشتر برای نمایش اطلاعات دموگرافیک (جمعیت شناختی) استفاده می شود.در بخش آمار استنباطی به منظور بررسی فرضیات از آزمون همبستگی _رگرسیون و تحلیل واریانس در محیط نرم افزارspss استفاده شده است.
فصل چهارم
تجزیه و تحلیل داده ها
مقدمه
عمل پردازش داده های حاصل از پرسشنامه، عمدتا با بهره گرفتن از نرم افزار آماری صورت گرفته است . تلاش شده است تا نتایج حاصل از پاسخها بصورت خلاصه و به همراه جدول و نمودار مربوطه ارائه شود و تحلیل ها نیز بر اساس این جداول صورت می پذیرد.
در تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش سعی شده است ابتدا با بهره گرفتن از آمار توصیفی به بررسی مشخصات فردی گروه نمونه بپردازیم ودر ادامه با بهره گرفتن از شاخص های فراوانی و درصد و میانگین به بررسی سوال های پرسشنامه پرداخته شود .
در قسمت آمار استنباطی با بهره گرفتن از روش های آمار استنباطی با در نظر گرفتن ماهیت داده ها و بررسی داده ها، به بررسی فرضیه های پژوهش می پردازیم
۴-۱٫آمار توصیفی
در این بخش از تجزیه و تحلیل آماری به بررسی چگونگی ت
وزیع نمونه آماری از حیث متغیرهایی چون، سن و تحصیلات و …. پاسخ دهنده پرداخته میشود.
۴-۱-۱٫ ویژگی های جمعیت شناختی
جدول۴-۱ توزیع فراوانی و درصد پاسخگویان بر حسب جنس
بررسی رابطه سبک های دلبستگی ،مکانیسم های دفاعی و سلامت روانی۳