۱۳) بین تاثیر تمرینات اینتروال با شدت بالا با تمرینات دایره ای با شدت بالا بر چابکی فوتسالیست های مبتدی اختلاف معنی داری وجود دارد.
۱۴) بین تاثیر تمرینات اینتروال با شدت بالا با تمرینات دایره ای با شدت بالا بر ضربان قلب استراحت فوتسالیست های مبتدی اختلاف معنی داری وجود دارد.
۱۵) بین تاثیر تمرینات اینتروال با شدت بالا با تمرینات دایره ای با شدت بالا بر ضربان قلب ریکاوری فوتسالیست های مبتدی اختلاف معنی داری وجود دارد.
۱-۶٫ محدودیت های پژوهش
۱-۶-۱٫ محدودیت های قابل کنترل
- شرکت کنندگان درسنین ۱۸ تا سال۳۰ بودند.
- آزمودنی ها از مواد انرژی زا و مکمل استفاده نکرده اند.
- آزمودنی ها ۷۲ ساعت قبل از آزمون هیچ فعالیت سنگین انجام نداده بودند.
- آزمودنی ها سابقه هیچ آسیب شدید یا بیماری مفصلی را نداشتند.
۱-۶-۲٫ محدودیت های غیر قابل کنترل
- عدم کنترل شرایط روانی آزمودنی ها در زمان آزمون
۱-۷٫پیش فرض ها
- در آزمون هایی که حداکثر تلاش مورد نیاز بود، آزمودنی ها تمام توان خود را به کار بردند.
- تمرینات ورزشی اینتروال و دایره ای بر عوامل آمادگی جسمانی موثر است.
- تمرینات ورزشی اینتروال و دایره ای بر عملکرد ضربان قلب استراحتی و ریکاوری موثر است.
۱-۸ . تعریف واژه ها
تمرینات اینتروال با شدت بالا: این نوع از تمرینات در جلسات ورزشی با شدت بالا (بیشتر از ۹۰% حداکثر ضربان قلب یاmax VO2 ) که شامل دوره های جدا از هم و با زمان استراحت بین حرکات و ست ها همراه است. استفاده اصلی آن برای سالهای زیادی به وسیله ورزشکاران نخبه بوده است. تمرینات با شدت بالا [۱۱] در سالهای اخیر مورد توجه زیادی در جامعه علمی قرار گرفته و به عنوان یک فرم جایگزین تمرینات استقامتی مورد استفاده قرار می گیرد( ۶۸) . در پژوهش حاضر تمرینات هفته ای ۲ جلسه انجام شده و تعداد کل جلسات ۱۲ جلسه برنامه ریزی شده است.
تمرینات دایره ای: تمرینات دایره ای توسط ری مورگان و جت اندرسون[۱۲] در سال ۱۹۵۳ در دانشگاه لیدز انگلستان توسعه داده شد. تمرینات دایره ای به تعداد از حرکات که با دقت انتخاب شده که به صورت متوالی در یک فرمت که شامل ۸ تا ۱۲ ایستگاه می باشد ، این عدد ممکن است با توجه به طراحی برنامه متفاوت باشد. هر شرکت کننده باکمی استراحت بین (۱۵ تا ۳۰ ثانیه ) و یا بدون استراحت از یک ایستگاه با ایستگاه بعدی می رود و در هر ایستگاه با انجام (۱۵ تا ۴۵ ثانیه) و با انجام ۸ تا ۲۰ تکرار مقاومتی را درحدود ۴۰ تا ۶۰ درصد یک تکرار انجام می دهد ، این برنامه ممکن است با ماشین های ورزشی ، وزنه دستی ، مقاومت الاستیک ، ورزشهای سبک بدون وسیله و یا ترکیبی از حالت ها صورت بگیرد(۳۳ ) . در پژوهش حاضر تمرینات در ۸ ایستگاه انجام گرفت در هر ایستگاه ۱۵ ثانیه فعالیت بعد از آن ۴۰ تا ۶۰ ثانیه استراحت و برنامه در ۳ ست با استراحت ۱۰ دقیقه ای همراه بود(۷۴).
توان هوازی[۱۳]: حداکثر اکسیژن مصرف ( توان هوازی ، ظرفیت عملکردی هوازی و VO ۲max) گفته می شود. و به عنوان معیار تناسب قلبی وتنفسی مورد استفاده قرار می گیرد . VO ۲maxرا معمولا در شریط نسبی به عنوان میلی لیتر اکسیژن مصرف شده در هر کیلو گرم از وزن بدن در دقیقه محاسبه می کنند (۸۷) .
توان بی هوازی[۱۴]: ظرفیت بی هوازی توانایی بازسازی [۱۵] ATP از منابع میتوکندریایی که بیانگر یک ظرفیت و در نتیجه مقدار معینی از انرژی در یک فرد را نشان می دهد ، این نوع فعالیت دارای شدت زیاد و مدت کم می باشد (۲).
چابکی[۱۶] : توانایی تغییر موقعیت موثر بدن و ادغام با مهارت های از قبیل تعادل ، هماهنگی ، سرعت ، انعطاف پذیری ، قدرت و استقامت می باشد ، چابکی به عنوان یک جنبش سریع کل بدن یا تغییر سرعت یا جهت در پاسخ به محرک تعریف شده است (۷ ).
ضربان قلب استراحت[۱۷] : میانگین ضربان قلب بین ۶۰ تا ۸۰ ضربه در دقیقه است ،ضربان قلب استراحت در افراد میانسال غیر ورزشکار و افراد بی تحرک ممکن است از ۱۰۰ ضربه در دقیقه تجاوز کند و طبق گزارشات تحقیقی ضربان قلب قهرمانان رشته های استقامتی در حال استراحت بین ۲۸ تا ۴۰ ضربه در دقیقه می باشد ضربان قلب در حالت استراحت معولا ۱۵ تا ۲۰ ضربه کمتر از حالت معمولی می باشد(۱۳) .
ضربان قلب دوره بازیافت [۱۸]: میزان حداکثر کاهش در ضربان قلب هنگام آزمون ورزش در یک تا دو دقیقه اول دوره بازیافت فعال است . HRR شاخص مناسبی از میزان تون واگی بوده که با سلامتی و آمادگی قلب و عروق در ارتباط است . پژوهش ها نشان می دهد، کاهش ۱۲ ضربه ایی در HRR در دقیقه اول دوره بازیافت فعال ، موجب کاهش میزان مرگ و میر بیماران قلبی – عروقی می شود (۹۶).
فصل دوم
مبانی نظری و پیشینه تحقیق
۲-۱٫مقدمه
فوتسال نوعی فوتبال داخل سالن که به صورت ۵ نفره انجام می گیرد و توسط فدراسیون جهانی فوتبال تأیید شده است. جام جهانی فوتسال در سال ۲۰۰۸ نشان داد که بیش از دو میلیون بازیکن (زن و مرد ) در سراسر جهان به صورت حرفه ای این ورزش را انجام می دهند که با توجه به نو ظهور بودن آن دارای سریع ترین افزایش جذب ورزشکار را در دنیا دارا می باشد(۵۶). فوتسال با ساختاری متناوب نیازمند مهارت های فنی ، تاکتیکی و نیازهای جسمانی بالا می باشد(۷۸). تجزیه و تحلیل های انجام گرفته در فوتسال نشان داد که نیازهای حرکتی هر ۲۸/۳ ثانیه با یک فعالیت با شدت بالا همراه است(۴۰). باربارا آلوارز و همکاران[۱۹] نشان دادند که هر ۲۳ ثانیه یک فعالیت با شدت بالا انجام می گیرد که درطول مسابقه رقابتی ۲۶% از زمان کل بازی را تحت پوشش قرار می دهد(۲۸). مطالعات اخیر نشان داد که بازیکنان فوتسال در بازی واقعی ۵ تا ۱۲% از فعالیت های درون زمین را با سرعتی بالاتر از ۱۵ کیلومتر در ساعت انجام می دهند(۲۸). تمرینات اینتروال با شدت بالا با توجه به موفقیت های جسمانی و فیزیولوژیکی که در عملکرد افراد آموزش دیده و آموزش ندیده بدست آورده ، به عنوان یک فرم محبوب میان مربیان و پژوهشگران ورزشی مورد توجه قرار گرفته است. به صورت کلی تمرینات اینتروال با شدت بالا تمریناتی را شامل می شود که با تلاش همه جانبه در شدت نزدیک به VO ۲max اوج برای چند ثانیه اجرا شده و بلافاصله پس از چند دقیقه استراحت و یا ورزش با شدت کم، در چندین توالی در طول جلسه تمرینی تکرار شده است. همچنین باید این موضوع درنظر گرفت که این روش آموزشی تا حد زیادی سیستم های فیزیولوژیکی و نیازهای استقامتی افراد را در یک جلسه و در زمان نسبتاً کوتاه برآورد می کند(۶۸،۹۱ ).
بهبود در عملکرد ورزشی
یا میزان عملکرد و فواید سلامتی در تمرینات مقاومتی به عملکرد اولیه و سلامت فردی بستگی دارد ، این عوامل از قبیل: قابلیت های عملکردی ، سن، وضعیت تغذیه ای ، عوامل رفتاری ، و عوامل فردی از مهم ترین عوامل تأثیر گذار می باشد(۴۷ ) . ورزش مقاومتی در تعاریف نشان دهنده افزایش عضلات اسکلتی و در نتیجه رشد عضلانی و قدرت گفته می شود( ۴۴) . پیشرفت در تمرینات مقاومتی یک فرایند پویا است که نیاز به یک فرایند درست تمرینی ، ارزیابی پیشرفت تمرین و توسعه دقیق از اهداف مورد نظر را خواستار می باشد. برنامه آموزشی بسیار خاص به نوع هماهنگی در طراحی تمرینات مقاومتی برای افزایش قدرت ، توان و استقامت عضلانی موضعی موثر است ، که این سازگارهای باعث می شود نیازهای فردی و اهداف تمرین برآورده شود(۸۳،۸۴،۸۵ ).
در این فصل پس از بررسی مبانی نظری تحقیق ، بررسی آثار فیزیولوژیکی و شیوه های مختلف تمرینات اینتروال و دایره ای می پردازد ، در انتهای پژوهش پیشینه تحقیق مورد توجه قرار می گیرد.
۲-۲٫ مبانی نظری