۱۲/۳
میانه
۳
نما
۲
انحراف معیار
۳۸/۱
۵-۲- آمار استنباطی
در آمار استنباطی، پژوهشگر با بهره گرفتن از مقادیر نمونه، آمارهها را محاسبه کرده و سپس به کمک تخمین و یا آزمون فرض آماری، آمارهها را به پارامترهای جامعه تعمیم میدهد. برای تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیه های پژوهش از روشهای آمار استنباطی استفاده می شود.
۵-۲-۱- بررسی فرضیه ها
جهت آزمون فرضیه ها، متناسب با سطح سنجش متغیرهای مستقل از آزمونهای مختلفی استفاده شده است. آزمون T و آزمون F بیانگر تفاوت بین میانگینها میباشد. در این پژوهش از آزمون T برای مقایسه دو میانگین و از آزمون F برای مقایسه بیش از دو میانگین فرضیههایی که متغیر مستقل آنها در سطح سنجش اسمی یا ترتیبی قرار دارند، استفاده شده است. همچنین برای آزمون فرضیههایی که متغیرهای مستقل آنها در سطح سنجش فاصلهای قرار میگیرد از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شده است. در نهایت، جهت آزمون مدل تحقیق از تحلیل رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام و تحلیل مسیر استفاده شد.
فرضیه اول: بین سن و تعداد ایدهآل فرزند رابطه وجود دارد.
همانگونه که جدول ۵-۲-۱ نشان میدهد، با توجه به سطح معناداری (۰۱/۰ P- value<)، رابطه میان سن زنان و تعداد ایدهآل فرزند معنادار میباشد. ضریب همبستگی پیرسون (۲۸۴/۰=r) گویای وجود رابطهای مثبت و مستقیم بین این دو متغیر میباشد. بدین معنا که زنان در سنین پایینتر، تعداد فرزندان کمتری را به عنوان تعداد ایدهآل اظهار کرده اند؛ درصورتی که همین تعداد ایدهآل در بین زنان در سنین بالاتر، افزایش یافته است. در واقع با افزایش سن، تعداد ایدهآل فرزند نیز افزایش یافته است.
جدول ۵-۲-۱ نتایج ضریب همبستگی سن پاسخگو و تعداد ایدهآل فرزند
متغیر مستقل
مقدار ضریب همبستگی
سطح معناداری
سن
۲۸۴/۰
۰۰۰/۰
فرضیه دوم: بین سن در اولین ازدواج و تعداد ایدهآل فرزند رابطه وجود دارد.
جدول ۵-۲-۲ نتایج ضریب همبستگی سن زن در اولین ازدواج و تعداد ایدهآل فرزند را نشان میدهد. با توجه به سطح معناداری (۰۱/۰ P- value<) و مقدار ضریب همبستگی (۱۸۰/۰- = r)، بین سن زن در اولین ازدواج و تعداد دلخواه فرزند، رابطهای معنادار اما در جهت منفی وجود دارد. بدین معنا که با افزایش سن در اولین ازدواج، تعداد دلخواه فرزند کاهش مییابد.
جدول ۵-۲-۲ نتایج ضریب همبستگی سن ازدواج پاسخگو و تعداد ایدهآل فرزند
متغیر مستقل
مقدار ضریب همبستگی
سطح معناداری
سن در اولین ازدواج
۱۸۰/۰-