به منظور برخورداری از ضریب اطمینان بالاتر توان موتور یک اسب بخار انتخاب گردیده است.
۳-۲-۲ مکانیزم شیب
برای تغییر شیب دستگاه، طراحی و مکانیزم مورد استفاده از نوع کشویی میباشد. همانطور که در شکل ۳-۱۱ و ۳-۱۲ مشاهده می شود از دو قطعه لوله تلسکوپی به طول cm15 که وسط آن سوراخکاری شده استفاده شده است و با بهره گرفتن از یک پیچ و مهره میتوان شیبهای دلخواه مورد نظر را تنظیم نمود. لازم به ذکر است که برای تنظیم شیب بایستی مکانیزم را در ورودی تعبیه کرد و چنانچه مکانیزم در خروجی باشد ممکن است در هنگام بارگذاری به دستگاه، وقتی موتور روشن شود در همان لحظه مقداری کرم و ورمیکمپوست از ورودی به خارج پرتاب می شود و همچنین باعث آسیب جدی به کرمها می شود.
مکانیزم شیب بهکار گرفته شده در شکل ۳-۱۲ نشان داده شده است.
شکل ۳-۱۱ مکانیزم تنظیم شیب
شکل ۳-۱۲ مکانیزم شیب در دستگاه ساخته شده
۳-۳ چگونگی انجام آزمایشات
در این تحقیق به منظور بررسی و ارزیابی عملکرد دستگاه ساخته شده تعداد ۱۸ آزمایش در سطح رطوبتی سه روز متوالی انجام شده است. رطوبت توده در طول سه روز در فضای آزاد به مرور کاهش یافته است و قبل از هر آزمایش برای تعیین سطح رطوبت، نمونهبرداری انجام گردیده است. ابتدا ۳ روز به ورمیکمپوست آب داده نشده است تا سطح رطوبتی کود کاهش یابد و همچنین در طول این مدتی که آزمایشات انجام شد از آب و غذا دادن امتناع گردیده است.
برای اینکه سرعت محیطی (دور) سیلندر استوانهای سنجیده شود، سرعت محیطی دستگاه توسط دورسنج نوری اندازه گیری شده است. سرعت محیطی استوانه در دو دور rpm50 و rpm60 انتخاب شده است که فرایند جداسازی را انجام میدهد. برای تعیین درصد رطوبت ورمیکمپوست از دستگاه آون استفاده شده است. ابتدا ۶ ظرف را علامتگذاری کرده و هر ظرف نماینده سه آزمایش در ۳ شیب مختلف (۱۵، ۱۶ و ۱۷ درجه) است که مربوط به دور های متفاوت (rpm50 و rpm60) میباشد. نمونه ورمیکمپوست در داخل ظرف با جرم مشخص قرار داده شده است و سپس وزن آن گرفته می شود. بعد از آن که میزان جرم مشخص شد ظرف را در آون قرار داده و دمای آن در ۹۰ درجه سانتی گراد و تایمر آن در ۲۴ ساعت تنظیم شده است تا رطوبت ورمیکمپوست خارج شود، سپس ظرف را مجددا وزن کرده نسبت تفاضل این دو وزن به جرم اولیه کود، درصد رطوبت جرمی آب میباشد.( رابطه ۳-۶)
رابطه۳-۶
= درصد رطوبت جرمی آب
هنگامی که درصد رطوبت نمونه ظرفها مشخص شد میتوان سرند را انجام داد. با بهره گرفتن از بیل مقداری بار از درون ظرفی که درصد رطوبت آن مشخص است به دستگاه وارد نموده و در حالی که الکتروموتور روشن میباشد، زمان انجام سرند توسط کرنومتر اندازه گیری می شود. لازم به ذکر میباشد، شیب مورد نیاز در هر آزمایش تامین و سپس دستگاه راه اندازی شده است (شیب از طریق رابطه مثلثاتی بهدست می آید). زمانی که دیگر ورمیکمپوست از مشهای توری خارج نمی شود زمان را متوقف کرده و کلوخه همراه با کرم را درون ظرفی با جرم مشخص ریخته و آن را وزن کرده تا میزان جرم ورمیکمپوست مشخص شود. ( رابطه ۳-۷)
رابطه ۳-۷
جرم کلوخه و کرم(kg)- جرم ظرف(kg) - جرم کود و کرم(kg) = جرم ورمی کمپوست جدا شده(kg)
نمونه ای از کرم به همراه ورمیکمپوست درون ظرفی که میزان جرمش مشخص است قرار داده شده است و سپس یکی از نمونهها را برداشته و میزانی کود ریخته و آن را وزن کرده و در نهایت در داخل آون قرار داده می شود، ظرف شامل کود و کرم وزن گردیده تا میزان کود و کرم بهدست آید. ( رابطه ۳-۸)
رابطه ۳-۸
(kg)جرم ظرف - (kg)جرم کود و کرم به همراه ظرف = جرم کود و کرم(kg)
راندمان یا به عبارتی درصد ورمیکمپوست جدا شده دستگاه از طریق رابطه ۳-۹ بهدست می آید. (موسیدا مرسی منیوچی و آنتونی فیری ۱۲۰۱۳)
رابطه۳-۹
عملکرد درصد جداسازی دستگاه =% ۱۰۰*
۱ -Musaida Mercy Manyuchi and Anthony Phiri 2013
فصل چهارم…………………. بحث و تحلیل اطلاعات………….۳۷-۶۰
۴-۱ مقدمه
دستگاه پس از طراحی، ساخته و مونتاژ گردید. عملکرد دستگاه از نظر کاربرد، مورد تایید قرار گرفته و برخی مشکلات جزئی برطرف شده و آماده انجام برخی آزمایشات مربوط به پارامترهای عملکردی میباشد. پارامترهای مزبور عبارتند از درصد رطوبت، سرعت محیطی و شیب دستگاه است.
نتایج مربوط به تاثیر پارامترهای مورد اشاره در بخشهای بعد مورد بررسی قرار گرفته است.
۴-۲ طرح کلی داده برداریها در آزمایشات ارزیابی دستگاه
با وجود اینکه تلاش بر آن بوده است که سطح رطوبتی در مقادیر معینی برای انجام آزمایشات تثبیت گردد لیکن به صورت عملی بسیار دشوار بوده است به طوری که در یک توده ظاهرا همگن نیز نمونهبرداریهای مختلف، سطح رطوبتی یکسانی را نشان نداده است بر این اساس آزمایشات در سه تکرار به انجام رسیده لیکن رطوبت، تغییرات جزیی داشته است. درصد جداسازی گزارش شده در جداول نیز با بهره گرفتن از رابطه ۳-۵، ۳-۴ و۳-۳ به دست آمده و سپس نمودارهای مربوط به جداول با بهره گرفتن از نرم افزار Microsoft Axcel کشیده شده است.
لازم به ذکر میباشد که نمودارها و جداول فقط گزارش کارهای روزانه می باشد و برای نتیجه گیری کلی میبایست از تمام داده ها استفاده نمود.
جدول۴-۱ ارقام به دست آمده در سطح رطوبتی روز اول با در نظر گرفتن شیب ۱۵ درجه، سرعت rpm50 و درصد جرمی رطوبت ۵۴ درصد
درصد جداسازی ورمیکمپوست |
میزان جرم بار ورودی به دستگاه (kg) |
زمان (s) | جرم کلوخه و کرم (kg) |
۷۵ | ۱.۵ | ۵۱ | ۰.۴ |
۳۳ | ۱ | ۵۲ | ۰.۷ |